openDCIM: open source software voor Data Center Infrastructure Management

Data Center Infrastructure Management (DCIM) wordt vandaag de dag door velen gezien als een onmisbare tool voor het beheren van datacenterinfrastructuur. De software is echter niet goedkoop, wat de implementatie van DCIM software bij sommige partijen in de weg staat. Het open source openDCIM project biedt uitkomst.

opendcim openDCIM is open source web gebaseerde DCIM software die oorspronkelijk is ontwikkeld door Scott Milliken, de beheerder van het Oak Ridge National Lab datacenter in het Amerikaanse Oak Ridge, Tennessee. Het project wordt vandaag de dag onderhouden door een groep ontwikkelaars die zich kosteloos voor het project inzet. Milliken zegt tegenover DatacenterKnowledge dat inmiddels honderden datacenters gebruik maken van openDCIM. Denk hierbij aan NASA, het Israel Institute of Technology, het National Human Genome Research Institute, Red Hat, AT&T en DirectTV Latin America.

Gratis beschikbaar

Op de website van openDCIM staat dat het project ‘ieder excuus om een datacenterinventaris bij te houden in een spreadsheet of tekstverwerkingsdocument’ wegneemt. De software is gratis beschikbaar; in tegenstelling tot commerciële DCIM software zijn beheerders dus geen geld kwijt aan de aanschaf van on-premise software of het gebruik van cloud gebaseerde DCIM software. Bedrijven hoeven dus uitsluitend te betalen in de implementatie hiervan.

openDCIM is daarnaast geen open source project waar gebruikers veel tijd hoeven te besteden om de open source code om te zetten in een bruikbare oplossing. De software kan direct worden gebruikt. Wel zijn beheerders tijd kwijt aan het configureren van de software door informatie over hun datacenterinfrastructuur in de oplossing op te geven. Milliken stelt dat de software in slechts dertig minuten operationeel kan zijn.

Versie 4.1

Vorige maand is versie 4.1 van openDCIM beschikbaar gesteld. Hierin is onder andere een verbeterde gebruikersinterface geïntroduceerd en is een API beschikbaar gesteld waarmee de software kan worden geïntegreerd in andere systemen. Het project richt zich uitsluitend op het beheer van datacenterinfrastructuur, en levert geen mogelijkheden om facilitaire systemen te beheren.

Het is nog niet zeker op welke punten het team achter openDCIM zich voor de volgende grote versie van openDCIM gaat richten. Wel ziet Milliken de mogelijkheid de opties van openDCIM flink uit te breiden door ondersteuning voor Modbus in te bouwen. Dit is dan ook een feature die we mogelijk gaan terugzien in een toekomstige versie van openDCIM.

Lees ook
Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is:  voor de CIO en anderen

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

Hoe moderne DCIM bijdraagt aan het succes van de CIO

CIO's spelen steeds vaker een leidende rol bij het stimuleren van bedrijfsinnovatie, het afstemmen van IT-projecten op bedrijfsdoelstellingen, het digitaliseren van bedrijfsactiviteiten en het leiden van programma’s voor organisatieverandering. Hierdoor is hun baan belangrijker en complexer geworden.

Nieuwe versie van openDCIM beschikbaar

Nieuwe versie van openDCIM beschikbaar

openDCIM, een belangrijk open source-project op het gebied van datacenter infrastucture management, heeft versie 23.04 uitgebracht. Deze nieuwe versie omvat onder andere is een serie bugfixes voor de gebruikersinterface (UI). Met deze nieuwe versie 23.04 kunnen openDCIM-gebruikers hun datacenterinfrastructuurbeheer naar een hoger niveau tillen, d1