<


openDCIM: open source software voor Data Center Infrastructure Management

Data Center Infrastructure Management (DCIM) wordt vandaag de dag door velen gezien als een onmisbare tool voor het beheren van datacenterinfrastructuur. De software is echter niet goedkoop, wat de implementatie van DCIM software bij sommige partijen in de weg staat. Het open source openDCIM project biedt uitkomst.

opendcim openDCIM is open source web gebaseerde DCIM software die oorspronkelijk is ontwikkeld door Scott Milliken, de beheerder van het Oak Ridge National Lab datacenter in het Amerikaanse Oak Ridge, Tennessee. Het project wordt vandaag de dag onderhouden door een groep ontwikkelaars die zich kosteloos voor het project inzet. Milliken zegt tegenover DatacenterKnowledge dat inmiddels honderden datacenters gebruik maken van openDCIM. Denk hierbij aan NASA, het Israel Institute of Technology, het National Human Genome Research Institute, Red Hat, AT&T en DirectTV Latin America.

Gratis beschikbaar

Op de website van openDCIM staat dat het project ‘ieder excuus om een datacenterinventaris bij te houden in een spreadsheet of tekstverwerkingsdocument’ wegneemt. De software is gratis beschikbaar; in tegenstelling tot commerciële DCIM software zijn beheerders dus geen geld kwijt aan de aanschaf van on-premise software of het gebruik van cloud gebaseerde DCIM software. Bedrijven hoeven dus uitsluitend te betalen in de implementatie hiervan.

openDCIM is daarnaast geen open source project waar gebruikers veel tijd hoeven te besteden om de open source code om te zetten in een bruikbare oplossing. De software kan direct worden gebruikt. Wel zijn beheerders tijd kwijt aan het configureren van de software door informatie over hun datacenterinfrastructuur in de oplossing op te geven. Milliken stelt dat de software in slechts dertig minuten operationeel kan zijn.

Versie 4.1

Vorige maand is versie 4.1 van openDCIM beschikbaar gesteld. Hierin is onder andere een verbeterde gebruikersinterface geïntroduceerd en is een API beschikbaar gesteld waarmee de software kan worden geïntegreerd in andere systemen. Het project richt zich uitsluitend op het beheer van datacenterinfrastructuur, en levert geen mogelijkheden om facilitaire systemen te beheren.

Het is nog niet zeker op welke punten het team achter openDCIM zich voor de volgende grote versie van openDCIM gaat richten. Wel ziet Milliken de mogelijkheid de opties van openDCIM flink uit te breiden door ondersteuning voor Modbus in te bouwen. Dit is dan ook een feature die we mogelijk gaan terugzien in een toekomstige versie van openDCIM.

Lees ook
Casestudy Brady:  Automatiseer de tracering van voorraden in datacenters

Casestudy Brady: Automatiseer de tracering van voorraden in datacenters

Brady kan zijn RFID-labels volledig personaliseren zodat ze aan de behoeften van elke klant kunnen voldoen. Het on-metal L-2588-25C UHF RFID-label, met een leesbereik van 3 meter, is geschikt voor het labelen van alle servers en items met vlakke oppervlakken. Het label is voorzien van een isolatielaag om interferentie tussen metalen oppervlakken en...

Panduit EMEA Digital Forum 2021 over innovaties voor datacenters, elektrische installaties en industrienetwerken

Panduit EMEA Digital Forum 2021 over innovaties voor datacenters, elektrische installaties en industrienetwerken

Panduit organiseert op woensdag 16 juni het virtuele forum ‘We Connect.’, over innovaties voor datacenters, elektrische installaties en industrienetwerken. Tijdens een virtuele reis langs innovatiecentra van het bedrijf worden alle deelnemers geïnformeerd over infrastructuurtrends en -oplossingen.

Met OPTO 22 IT en OT op een veilige en logische manier koppelen

Met OPTO 22 IT en OT op een veilige en logische manier koppelen

Het scheiden van IT en OT heeft goede redenen. Er zijn manieren om de twee te koppelen op een logische en veilige manier. Daarmee wordt aan alle eisen van veiligheid, data integriteit en compliance voldaan. OPTO 22 heeft de EPIC om dit mogelijk te maken.