Ook Frankfurt worstelt met datacenters en komt met nieuwe voorschriften

datacenter

Wie de ontwikkelingen in Nederland volgt zal niet raar opkijken van de berichten dat Frankfurt komt met voorschriften voor datacenters. De twee grote datacenter hotspots hebben met exact dezelfde uitdagingen te maken als het gaat om nieuwbouw of uitbreidingen. Daarbij is het wel zo dat Frankfurt aan een punt meer aandacht besteed dat de regio Amsterdam.

MRA was de eerste

DCD is een van de publicaties die indertijd vol verbazing reageerde op het bouwverbod voor datacenters in Amsterdam en de Haarlemmermeer. Via dat kanaal was de sector overal ter wereld snel op de hoogte van die bouwstop. Het besluit van de MRA (Metropool Regio Amsterdam) was goed voor meerdere artikelen en reacties. Dat heeft geleid tot meer awareness. Door de focus op de MRA is zijn andere regio’s iets minder nauwlettend gevolgd. Mede daarom heeft lange tijd niet iedereen binnen en buiten Duitsland in de gaten gehad dat de sector ook in Frankfurt niet onbegrensd kan doorgroeien.

Eerste vragen in Frankfurt al in 2019

Frankfurt is, helemaal sinds de Brexit voorbereidingen in 2018 serieus werden, als datacenter hotspot snel nog belangrijker geworden. De strijd of Frankfurt als thuisbasis van DE-CIX nu groter is dan Amsterdam met AMS-IX wordt nog steeds gevoerd. Het bouwvolume van de Duitsers lag de laatste jaren in ieder geval wel hoger. Het vele bouwen en de bouwplannen leidde in 2019 tot de eerste vraag in de gemeenteraad van de stad. Dat viel buiten de regio amper op. Het onderwerp datacenters is sinds de MRA bouwstop inmiddels al meerdere keren ter sprake gekomen. Duidelijk is daarbij dat de politici en ambtenaren van de stad de ontwikkelingen rond de MRA goed in de gaten houden. Frankfurt volgt ook de ontwikkelingen in en rond andere Duitse steden. Die zijn vooral als secundaire markten te beschouwen. Zij kijken op hun beurt naar wat Frankfurt doet.

Datacenters Frankfurt in kaart gebracht

 datacenters Frankfurt

Wat Frankfurt eind vorig jaar heeft gedaan is de huidige markt voor datacenters in de regio in kaart brengen. Dat levert niet alleen een handig kaartje op, maar vooral ook een kader voor nieuwe voorschriften. De stad heeft namelijk exact de zelfde uitdaging als de MRA: datacenters zijn nodig, maar er moeten ook woningen bijkomen. Groene stroom heeft prioriteit, maar als alle productie naar datacenters gaat kunnen er geen nieuwe woonwijken bij komen.

 

De vier vraagstukken voor Frankfurt

Los van de groene stroom ziet de stad, plus regio, nog vier vraagstukken die nopen tot nieuwe voorschriften. DCD heeft er daar drie in een artikel genoemd. De vierde is mogelijk over het hoofd gezien.

  • Als eerste is er de druk op de vierkante meters bouwgrond. Datacenters hebben veel ruimte nodig. Op dit moment is dat als 64 hectare in de regio Frankfurt.
  • Mede daardoor is er als tweede punt van aandacht de opwaartse druk die datacenters veroorzaken op de prijzen voor grond. Anders gezegd, men vreest dat datacenters andere bedrijven doen verdwijnen. Dat is in een regio met nog veel productiebedrijven een serieus punt.
  • Derde punt waar Frankfurt moet gaan optreden richting datacenters is de energie efficiency en het restwarmte vraagstuk. De gemeente stelt duidelijk dat de huidige restwarmte temperatuur te gering is. Een sluitend businessmodel is niet in zicht. Daarmee pareert de politiek, met onderbouwing, andersluidende verklaringen van de sector!
  • En dan is er nog het vierde punt. De stad maakt zich zorgen om de hoogte en uitstraling van de gebouwen. Datacenters mogen er 30 tot 40 meter hoog zijn. Daarmee drukken ze echter een (te grote) stempel op het gebied waar ze staan als daar ook al andere bebouwing aanwezig is.

De gemeenteraadsstukken van Frankfurt staan online. Ze bevestigen het idee dat niet alleen Amsterdam, maar ook andere steden worstelen met de vraag welke plek datacenters innemen. Het zoeken van de balans en het komen met voorschriften is wat dat betreft voor beide regio’s geen verrassing.

 

(dit artikel verscheen eerder op ITchannelPRO)

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.