Onduidelijkheid over vitaal verklaren van datacenters

Min EZK

Er is nog geen duidelijkheid over hoe bepaald kan worden of datacenters in Nederland als vitaal bestempeld kunnen worden.

Een rapport van Stratix dat in opdracht van het Agentschap Telecom is gemaakt, schetst een verdeeld beeld over de vraag hoe het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan beoordelen welke datacenters voor Nederland vitale infrastructuur huisvesten.

“Voor alle geïnterviewde datacenterpartijen is duidelijk dat harde criteria als vloeroppervlak of stroomverbruik geen rol kunnen spelen bij het bepalen of een datacenter vitaal verklaard moet worden”, zo meldt het rapport.

Ook het aantal huishoudens of burgers dat geraakt wordt als een datacenter uitvalt, wordt als criterium door een deel van de respondenten afgewezen. Zelfs bij het beoordelen van datacenters op basis van certificeringen zoals ISO9001, 27001 of NEN7510, worden kanttekeningen geplaatst. Deze zouden vooral gebruikt worden als marketinginstrument en omdat datacenterklanten daarom vragen.

Mogelijk kunnen de processen van de klanten in de datacenters iets zeggen over het vitale belang van het datacenter in kwestie. Maar uit antwoorden van respondenten blijkt dat lang niet alle exploitanten van datacenters voldoende weten van hun klanten om een inschatting te kunnen maken over de processen en de noodzaak van de continuïteit.

Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK start in het najaar overleg met de stakeholders. Daarna volgt dan een besluit over het al dan niet vitaal verklaren van Nederlandse datacenters.

Lees ook
Incidenten bij TikTok laten de security-risico’s zien die datacenters soms lopen

Incidenten bij TikTok laten de security-risico’s zien die datacenters soms lopen

Incidenten bij het controversiële TikTok laten zien hoe snel en gemakkelijk operationele procedures in datacenters overtreden kunnen worden. Theorie en praktijk lijken vaak ver uit elkaar te liggen. Met grote gevolgen voor de security in deze faciliteiten.

Keppel wil drijvend datacenter bouwen

Keppel wil drijvend datacenter bouwen

Als de ruimte beperkt is maar de behoefte aan digitale infrastructuur groot, dan moeten we creatief worden. Daarom werkt Keppel Data Centres in Singapore aan de ontwikkeling van een drijvend datacenter.

Telecom Sans Frontiers schiet Turkije en Syrië te hulp

Telecom Sans Frontiers schiet Turkije en Syrië te hulp

Naast alle menselijk leed dat de zware aardbevingen in Turkije en Syrië hebben veroorzaakt, is er ook sprake van enorme verwoestingen. In het gebied zijn woningen, winkels en bedrijven zwaar beschadigd of erger.