Onduidelijkheid over vitaal verklaren van datacenters

Min EZK

Er is nog geen duidelijkheid over hoe bepaald kan worden of datacenters in Nederland als vitaal bestempeld kunnen worden.

Een rapport van Stratix dat in opdracht van het Agentschap Telecom is gemaakt, schetst een verdeeld beeld over de vraag hoe het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan beoordelen welke datacenters voor Nederland vitale infrastructuur huisvesten.

“Voor alle geïnterviewde datacenterpartijen is duidelijk dat harde criteria als vloeroppervlak of stroomverbruik geen rol kunnen spelen bij het bepalen of een datacenter vitaal verklaard moet worden”, zo meldt het rapport.

Ook het aantal huishoudens of burgers dat geraakt wordt als een datacenter uitvalt, wordt als criterium door een deel van de respondenten afgewezen. Zelfs bij het beoordelen van datacenters op basis van certificeringen zoals ISO9001, 27001 of NEN7510, worden kanttekeningen geplaatst. Deze zouden vooral gebruikt worden als marketinginstrument en omdat datacenterklanten daarom vragen.

Mogelijk kunnen de processen van de klanten in de datacenters iets zeggen over het vitale belang van het datacenter in kwestie. Maar uit antwoorden van respondenten blijkt dat lang niet alle exploitanten van datacenters voldoende weten van hun klanten om een inschatting te kunnen maken over de processen en de noodzaak van de continuïteit.

Staatssecretaris Mona Keijzer van EZK start in het najaar overleg met de stakeholders. Daarna volgt dan een besluit over het al dan niet vitaal verklaren van Nederlandse datacenters.

Lees ook
LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL Data Centers, exploitant van vijf datacenters in België, heeft een nieuwe 13,5 MVA noodstroomoplossing in gebruik genomen in haar LCL Brussels-West datacenter in Aalst. Deze installatie werkt exclusief op 100 procent ‘hydrotreated vegetable oil’ (HVO) brandstof. Daarmee is deze faciliteit het eerste datacenter in België dat biobrandstoffen geb1

Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

Onderzoek ISG: Britse datacenters hebben veel last van stijgende energiekosten en Brexit

Stijgende energiekosten en de aanhoudende gevolgen van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten, hebben een grote impact gehad op de outsourcingmarkt voor private/hybride cloud-datacenters vin de UK. Dat is een van de conclusies van een nieuw onderzoeksrapport dat is gepubliceerd door Information Services Group (ISG)1

Zweedse startup wil serie souvereign datacenters in Europa bouwen

Zweedse startup wil serie souvereign datacenters in Europa bouwen

Een Zweedse startup die luistert naar de naam Evroc heeft plannen om een serie datacenters in Europa te bouwen die inspelen op de toenemende behoefte aan sovereign cloud- en andere IT-voorzieningen. Hiermee worden datacenters bedoeld die zowel wat betreft technische als IT-infrastructuur Europees zijn, waarbij de data en applicaties gehost worden1