Onderzoekers koelen datacenter met sneeuw

datacenter2

In Bidai City op het Japanse eiland Hokkaido wordt geëxperimenteerd met een datacenter in de sneeuw. Het datacenter gebruikt gedurende de zomermaanden sneeuw voor koeling, terwijl in de winter restwarmte wordt afgestaan aan de kassenteelt. In de tussenliggende periode wordt het datacenter gekoeld met behulp van indirecte luchtkoeling.

Dit meldt DatacenterDynamics. In de omgeving van Bidai City valt gedurende wintermaanden veel sneeuw. Deze sneeuw wordt verwijderd uit onder andere steden en van wegen. In het White Datacenter Project wordt deze sneeuw hergebruikt. Dit is een experimenteel project dat de Bibai Natural Energy Society and International Snow Club heeft opgezet op het Sorachi Industrial Park met als doel de energie-efficiëntie van datacenters te vergroten.

Koelen met smeltwater

Voor de koeling van het experimentele datacenter wordt sneeuw die in de wintermaanden wordt verwijderd op hopen geveegd en bedekt met isolerend materiaal. Deze sneeuw smelt vervolgens gedurende de zomermaanden, waardoor ijskoud water ontstaat. Dit water wordt gebruikt om het datacenter te koelen.

Om het systeem te kunnen testen is een speciaal ontwikkeld datacenter van ruim 110 vierkante meter gebouwd, dat is voorzien van 20 racks. Daarnaast is een kas van ruim 115 vierkante meter, een fabriek en een faciliteit voor aquacultuur gebouwd. Vanaf de tweede helft van september 2015 is het systeem getest met behulp van warmtewisselaars die onder de hopen sneeuw zijn geïnstalleerd. Dankzij dit koelsysteem wisten de onderzoekers het datacenter zonder gebruik van externe luchtkoeling het datacenter op een temperatuur van 25 ºC te houden.

Restwarmte hergebruiken

Het systeem blijkt tot februari voldoende te kunnen koelen. Vanaf deze maand is de koeling tijdens het experiment overgenomen door een indirect luchtkoeling. De restwarmte uit het datacenter is gebruikt om de temperatuur in agrarische gebouwen op peil te houden. Hiermee bleek het mogelijk midden in de winter een minimale temperatuur van 15 ºC te behouden in de faciliteiten, zonder hiervoor externe verwarmingsinstallaties te hoeven inschakelen.

Het onderzoeksteam verwacht met hun concept de energie-efficiëntie van datacenters fors te kunnen vergroten. De onderzoekers verwachten de energiekosten van de koeling met 80% te kunnen terugdringen ten opzichte van traditionele datacenters en met 54% ten opzichte van centrifugale chillers.

Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.