Onderzoek JLL: ‘Opnieuw recordjaar voor de belangrijkste datacenterlocaties in Europa’

datacenter

De Europese Tier I-markten van Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs en Dublin hebben de afgelopen zeven jaar een ongekende groei doorgemaakt. Onderzoeksbureau JLL voorspelt dat de totale marktomvang van de Tier I-markten dit jaar met 17% zal groeien, een extra 432MW. Waarmee 2023 opnieuw een recordjaar wordt

Meer dan de helft van de voorspelde nieuwe afname zal te zien zijn op de markten van Londen en Frankfurt, die beide in 2023 fors zullen groeien. Amsterdam groeit niets minder snel. In 2022 was er een aanzienlijke verschuiving naar hyperscale vraag, oplopend tot 83% van alle transacties van 66% het jaar ervoor. JLL verwacht dat deze trend zich voortzet in 2023.

In het eerste kwartaal van 2023 was er in de genoemde Tier I-markten een opname van 66 MW, het sterkste eerste kwartaal ooit geregistreerd. JLL voorspelt dat 2023 opnieuw een recordjaar voor de vraag zal worden.

jjl datacenter

 

JLL stelt vast: “We voorspellen een opname van 392 MW voor het jaar, een stijging van 32% ten opzichte van het totaal van 2022. De basis van onze vraagprognose is het enorme aantal voorverhuringen dat vorig jaar is ondertekend. JLL volgde 484 MW, getekend als pre-lease in 2022, en de meeste van deze zullen in 2024 online komen.”

 

Meer over
Lees ook
AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Dat meldt Kevin Restivo van CBRE op LinkedIn. “In het tweede kwartaal was er een bescheiden stijging in de opname (54 MW) en het nieuwe aanbod (33 MW) op de primaire en secundaire colocatiedatacentermarkten van Europa”, schrijft hij.