Novva, het nieuwe hyperscale datacenter

NovvaDatacenters-400300

Afgelopen week verscheen op onder andere CRN het bericht melding dat met Novva een nieuwkomer de markt voor hyperscale datacenters betreedt. Niet alleen dat is opvallend. Dat het bedrijf vanuit het niets $1 miljard aan kapitaal voor de bouw beschikbaar kan stellen is ook voor Amerikaanse begrippen ongebruikelijk.

De website van Novva is het als de social media accounts op dit moment weinig gevuld. Het persbericht over de bouw van het hyperscale datacenter is het enige dat men communiceert. In dat bericht staat wel dat de CEO van het bedrijf eerder aan het stuur heeft gestaan van datacenters. De funding wordt ook uitgelegd. Het geld komt van een vastgoed beheerder met een portfolio waarin meerdere datacenters zitten en duurzame energievoorzieningen.


140.000 vierkante meter

Met het geld van de CIM groep gaat Novva aan de slag in Utah. Daar moet een hyperscale datacenter campus ontstaan van in totaal 140.000 vierkante meter. Omgerekend is dat 20 voetbalvelden groot. De eerste bouwfase van de datacenter campus blijft beperkt tot vier voetbalvelden. Oplevering staat gepland voor het voorjaar van 2021.


Groen datacenter

Dat datacenters prat gaan op de energievoorziening is begrijpelijk. Novva meldt nu al dat de klanten de keuze krijgen tussen N, N+1 en 2N. Tussen de regels door staat ook te lezen dat kleine klanten niet welkom zijn. De minimum afname moet namelijk 30kW zijn.

Die benodigde stroom voor deze hyperscaler zal grotendeels of geheel uit duurzame bronnen komen. Waarschijnlijk is dat dan ook de verklaring waarom de CIM groep als belangrijkste investeerder van NOVVA geldt. Het bedrijf kan zo een gegarandeerde afzet van de eigen groene stroom realiseren.

Verder valt te lezen dat er geen water zal worden verbruikt voor de koeling. Voor Amerikaanse begrippen moet dit dus wel een heel groen datacenter worden.

Lees ook
Vergunning Microsoft datacenter Middenmeer blijft in stand

Vergunning Microsoft datacenter Middenmeer blijft in stand

Microsoft kan een datacenter in Middenmeer bouwen. De rechtbank Noord-Holland heeft in een uitspraak het beroep van de stichting Red de Wieringermeer tegen de omgevingsvergunning ongegrond verklaard.

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1