<


Novva, het nieuwe hyperscale datacenter

NovvaDatacenters-400300

Afgelopen week verscheen op onder andere CRN het bericht melding dat met Novva een nieuwkomer de markt voor hyperscale datacenters betreedt. Niet alleen dat is opvallend. Dat het bedrijf vanuit het niets $1 miljard aan kapitaal voor de bouw beschikbaar kan stellen is ook voor Amerikaanse begrippen ongebruikelijk.

De website van Novva is het als de social media accounts op dit moment weinig gevuld. Het persbericht over de bouw van het hyperscale datacenter is het enige dat men communiceert. In dat bericht staat wel dat de CEO van het bedrijf eerder aan het stuur heeft gestaan van datacenters. De funding wordt ook uitgelegd. Het geld komt van een vastgoed beheerder met een portfolio waarin meerdere datacenters zitten en duurzame energievoorzieningen.


140.000 vierkante meter

Met het geld van de CIM groep gaat Novva aan de slag in Utah. Daar moet een hyperscale datacenter campus ontstaan van in totaal 140.000 vierkante meter. Omgerekend is dat 20 voetbalvelden groot. De eerste bouwfase van de datacenter campus blijft beperkt tot vier voetbalvelden. Oplevering staat gepland voor het voorjaar van 2021.


Groen datacenter

Dat datacenters prat gaan op de energievoorziening is begrijpelijk. Novva meldt nu al dat de klanten de keuze krijgen tussen N, N+1 en 2N. Tussen de regels door staat ook te lezen dat kleine klanten niet welkom zijn. De minimum afname moet namelijk 30kW zijn.

Die benodigde stroom voor deze hyperscaler zal grotendeels of geheel uit duurzame bronnen komen. Waarschijnlijk is dat dan ook de verklaring waarom de CIM groep als belangrijkste investeerder van NOVVA geldt. Het bedrijf kan zo een gegarandeerde afzet van de eigen groene stroom realiseren.

Verder valt te lezen dat er geen water zal worden verbruikt voor de koeling. Voor Amerikaanse begrippen moet dit dus wel een heel groen datacenter worden.

Meer over
Lees ook
Schneider Electric breidt portfolio uit met Easy Micro Data Centers

Schneider Electric breidt portfolio uit met Easy Micro Data Centers

Schneider Electric™, de koploper in digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, kondigt de uitbreiding aan van het Micro Data Center-portfolio met de Easy Micro Data Center-serie voor standaard IT- en commerciële omgevingen.

Visie DC - People op de uitdagingen in de arbeidsmarkt:  behoefte aan betrouwbare Partners

Visie DC - People op de uitdagingen in de arbeidsmarkt: behoefte aan betrouwbare Partners

Nu de pandemie afvlakt is het tijd om de balans op te maken. Datacenters hebben veel bedrijven door de lockdowns geholpen en draaien als nooit tevoren. Dat heeft echter wel tot gevolg dat datacenters steeds meer moeite hebben om hun vacatures in te vullen. Daartoe wenden zij zich steeds meer tot externe betrouwbare partijen die hen kunnen helpen deze...

RUG HPC Datacenter on Zernike Campus Groningen completed

RUG HPC Datacenter on Zernike Campus Groningen completed

The new High Performance Computing Datacenter of the University of Groningen (UG) has been structurally delivered by ENGIE Services on Thursday 16 September 2021. This energy-efficient building on the Grouwelerie on the Zernike Campus replaces the old 'Rekenhal' of the Center for Information Technology (CIT). The design of the façade is inspired by...