Novva, het nieuwe hyperscale datacenter

NovvaDatacenters-400300

Afgelopen week verscheen op onder andere CRN het bericht melding dat met Novva een nieuwkomer de markt voor hyperscale datacenters betreedt. Niet alleen dat is opvallend. Dat het bedrijf vanuit het niets $1 miljard aan kapitaal voor de bouw beschikbaar kan stellen is ook voor Amerikaanse begrippen ongebruikelijk.

De website van Novva is het als de social media accounts op dit moment weinig gevuld. Het persbericht over de bouw van het hyperscale datacenter is het enige dat men communiceert. In dat bericht staat wel dat de CEO van het bedrijf eerder aan het stuur heeft gestaan van datacenters. De funding wordt ook uitgelegd. Het geld komt van een vastgoed beheerder met een portfolio waarin meerdere datacenters zitten en duurzame energievoorzieningen.


140.000 vierkante meter

Met het geld van de CIM groep gaat Novva aan de slag in Utah. Daar moet een hyperscale datacenter campus ontstaan van in totaal 140.000 vierkante meter. Omgerekend is dat 20 voetbalvelden groot. De eerste bouwfase van de datacenter campus blijft beperkt tot vier voetbalvelden. Oplevering staat gepland voor het voorjaar van 2021.


Groen datacenter

Dat datacenters prat gaan op de energievoorziening is begrijpelijk. Novva meldt nu al dat de klanten de keuze krijgen tussen N, N+1 en 2N. Tussen de regels door staat ook te lezen dat kleine klanten niet welkom zijn. De minimum afname moet namelijk 30kW zijn.

Die benodigde stroom voor deze hyperscaler zal grotendeels of geheel uit duurzame bronnen komen. Waarschijnlijk is dat dan ook de verklaring waarom de CIM groep als belangrijkste investeerder van NOVVA geldt. Het bedrijf kan zo een gegarandeerde afzet van de eigen groene stroom realiseren.

Verder valt te lezen dat er geen water zal worden verbruikt voor de koeling. Voor Amerikaanse begrippen moet dit dus wel een heel groen datacenter worden.

Meer over
Lees ook
Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

Op woensdagavond 20 september heeft DE-CIX Frankfurt een nieuw verkeersrecord gevestigd door voor het eerst de grens van 15 Terabits per seconde (Tbps) te overschrijden, met een piek van 15,29 Tbps. Ter vergelijking: in 2022 doorbrak Frankfurt de barrières van 11, 12, 13 en 14 Tbps.

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.