NorthC haalt bakzeil bij geschilbeslechting ACM over GTV

NorthC-dc_400x250

NorthC exploiteert datacenters, waarvan bij het gros voorheen NL-DC op de gevel stond en daarvoor nog KPN-datacenters. Een van die gebouwen staat in Almere en dat is de aanleiding voor een geschil met netbeheerder Liander. ACM is gevraagd om geschilbeslechting en dat heeft geleid tot een weinig verrassend, maar wel interessant, besluit.

Het gebouw in Almere is symmetrisch gebouwd en de bedoeling zal zijn geweest de beide vleugels in te zetten als datacenterruimte. Daarvoor is met Liander in 2008 door de voor-voorganger van NorthC een contract getekend voor 15.000 kW GTV (gecontracteerd transportvermogen).

Liander heeft op verzoek tussen 2008 en 2022 meerdere keren de GTV verlaagd naar 3.000 kW tot 6.500 kW. Dat betekent zoveel als dat het datacenter veel minder stroom nodig had. Daarvoor zijn twee redenen te verzinnen. Of de klanten hebben extreem zuinige hardware ingezet of, en dat ligt veel meer voor de hand, er was sprake van behoorlijke leegstand. Dat laatste kan trouwens ook uit de foto’s van de installaties op en rond het gebouw worden afgeleid.

Nu is het neerzetten van een DC met de gedacht dat het over de loop van de tijd wel vol komt een gebruikelijke gang van zaken. Tussentijds de GTV neerwaarts bijstellen en dat meerdere keren achtereen lijkt minder vaak voor te komen.

Eind 2023 heeft NorthC bij Liander aangegeven weer een GTV van 15.000 kW nodig te hebben. TenneT laat daarop weten dat die aanvraag niet kan worden gehonoreerd, in het gebied is sprake van congestie (Liander is de eigenaar, TenneT beheert het 150 kV station Almere).

NorthC stapt naar Liander, want dat is de formele beheerder van het station, maar komt ook daar niet verder. De partijen komen er in onderling overleg niet uit, wat dan gebeurt is een klassiek geval van geschilbeslechting. In dit geval is de ACM daarvoor de aangewezen instantie, het gaat immers om de uitleg van de Elektriciteitswet.

ACM hoort de argumenten van de partijen aan, kijkt naar de wet en kan maar een conclusie nemen. Omdat NorthC in het verleden, meermaals en over een langere periode de GTV heeft verlaagd is er geen recht op meer op een GTV van 15.000 kW die ooit in het verleden door de voor-voorganger KPN is doorgegeven.

NorthC kan dus de gehoopte vulling van het datacenter in Almere, zolang er sprake is van congestie in dat gebied, niet realiseren. Dat is een forse streep door de rekening, want als de berichten kloppen was er eindelijk een huurder voor heel wat vierkante meters gevonden. Die partij zal dus moeten uitwijken naar een andere bestaande locatie van NorthC of wachten op de oplevering van nieuwe ruimte nabij Eindhoven.

De suggestie is gedaan dat deze gang van zaken gezien moet worden als een proefproces. Dat is een interessante gedachte, omdat het betekent dat er nog meer grootgebruikers zijn terug willen naar de hoogste GTV waarde die ze ooit in het verleden hebben doorgegeven. Grootgebruikers hoeven niet uitsluitend datacenters te zijn, ook andere bedrijven hebben om kosten te besparen in het verleden de GTV neerwaarts bijgesteld.

Als die een proefproces was, dan weet iedereen nu dat er sprake is van een variant op het bekende “resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst”. Anders gezegd. Het idee dat via het terugzetten van de GTV naar de hoogste waarde de wachtrij voor stroomcapaciteit kan worden omzeild is afgeschoten.

Lees ook
Hergebruik van restwarmte van datacenters ingewikkeld? Duitsland laat zien dat het wel degelijk mogelijk is.

Hergebruik van restwarmte van datacenters ingewikkeld? Duitsland laat zien dat het wel degelijk mogelijk is.

In de afgelopen jaren is er veel aandacht voor het hergebruik van restwarmte van datacenters. Hoewel de praktijk in ons land soms als ingewikkeld wordt beschouwd, laten recente ontwikkelingen in Duitsland zien dat dit in werkelijkheid wel degelijk mogelijk is.

Nog steeds geen zicht op gebruik datacenterrestwarmte in Amsterdam

Nog steeds geen zicht op gebruik datacenterrestwarmte in Amsterdam

Volgens de Amsterdamse zender AT5 is een project voor de levering van restwarmte door een datacenter afgeblazen. Niet voor de eerste keer blijkt het in de hoofdstad gewoon onmogelijk tot een fatsoenlijke businesscase te komen.

Grote kans voor datacenterindustrie: OpenAI's plan voor mega-datacenters

Grote kans voor datacenterindustrie: OpenAI's plan voor mega-datacenters

OpenAI heeft een ambitieus plan gepresenteerd aan de Biden-administratie dat de datacenterindustrie in de Verenigde Staten en daarbuiten, evenals de toeleveranciers een stevige impuls zou kunnen geven. Tijdens een recente bijeenkomst in het Witte Huis, waar OpenAI's CEO Sam Altman en andere techleiders aanwezig waren, heeft het bedrijf een documen1