Noord Holland echt op slot voor datacenters - grootverbruikers van elektriciteit moeten tot tien jaar wachten
Het zat er aan te komen, TenneT en Liander hebben nu dan bekend gemaakt dat voor de hele provincie Noord Holland de elektriciteit op is voor grootverbruikers zoals datacenters. Er moet heel hard aan de rem getrokken worden om te voorkomen dat per 2026 in delen van de provincie de kans op black-outs door overbelasting onaanvaardbaar hoog is.
Letterlijk staat er in het persbericht “TenneT en regionale netbeheerder Liander zien ook dat er op basis van de huidige prognoses in de provincie vanaf 2026 in sommige gebieden overbelastingen van het elektriciteitsnet ontstaan door de aanhoudende grote vraag naar elektriciteit. Om overbelasting, en daarmee langdurige stroomstoringen te voorkomen werken de netbeheerders samen met bedrijven en overheden aan een pakket maatregelen. Zonder aanvullende maatregelen worden in delen van Noord-Holland ook huishoudens geraakt.”
De impact van de maatregelen die Tennet en Liander moeten nemen kan niet worden onderschat. Het betekent letterlijk zoveel als dat elke nieuwe grootverbruiker van elektriciteit de deur wordt gewezen.
Wie al een fabriek of datacenter heeft en wil uitbreiden zal dat in een ander deel van het land moeten doen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want los van alle perikelen rond bouwvergunningen is er in meer provincies sprake van een te zware belasting van het elektriciteitsnet.
In de provincie Noord Holland zijn 606 grootverbruikers bekend. 66 daarvan zijn bereid met Tennet en Liander verder het gesprek te voeren over het verlagen van het eigen verbruik (grootverbruikers zijn goed voor minimaal 1MW verbruik) tijdens piekuren om overbelasting te voorkomen.
Uit de media valt te halen dat datacenters niet tot die groep behoren. Tegelijk wordt dit type bedrijf genoemd als bron van elektriciteit. In de regio zouden datacenters 900 MW aan potentiële capaciteit hebben in de vorm van back-up generatoren. In hoeverre het realistisch en wenselijk is die in te zetten om overbelasting te voorkomen moet volgens het rapport van Tennet verder worden onderzocht.
“in hoeverre de aanwezige noodstroom (diesel) aggregaten geïnstalleerd bij datacenters, ingezet kunnen worden voor congestiemanagementdiensten. Dit bedraagt circa 900 MW in geheel Noord-Holland […] . Vooralsnog wordt de inzet hiervan beperkt door vergunningen. Dit onderzoek wordt nader uitgevoerd. Daarom zijn deze aggregaten in dit onderzoek vooralsnog niet meegenomen als beschikbare congestiemanagementmiddelen. “
Bron: persbericht Tennet in het Nederlands en Engels
Meer over
Lees ook
Schleifenbauer introduceert PDU zonder stekker voor klanten die zelf willen 'termineren'
Schleifenbauer introduceert een PDU speciaal voor klanten die zelf willen 'termineren'. De Terminal PDU wordt geleverd zonder stekker en maakt zowel aansluitsnoeren als stekkerblokken overbodig. De PDU kan namelijk rechtstreeks op de vaste bedrading worden aangesloten. De Terminal PDU beschikt over 3 enkelfase of 5 drie fase terminals. De terminal1
Installatiebranche geeft impuls aan BIM
De installatiebranche heeft op 4 februari op de VSK-beurs in Utrecht een pakket aan initiatieven gepresenteerd om de toepassing van BIM een krachtige impuls te geven. Volgens de initiatiefnemers ISSO, Opleidingsfonds OTIB, TVVL en Uneto-VNI luidt BIM het einde van het 'oude bouwen' in en biedt de ontwikkeling grote kansen op innovatie. Tijdens een1
Actievoerders willen watertoevoer naar NSA-datacenter stilleggen
De NSA heeft met zijn spionageactiviteiten op burgers en bedrijven bij allerlei mensen kwaad bloed gezet. Een groep actievoerders komt nu zelf in actie om de praktijken van de NSA te dwarsbomen. Datacenters zijn voor de inlichtingendienst van groot belang om de enorme hoeveelheden verzamelde data op te kunnen slaan en te kunnen analyseren. De acti1