Noord Holland echt op slot voor datacenters - grootverbruikers van elektriciteit moeten tot tien jaar wachten

Energie-ict-dossierbeeld

Het zat er aan te komen, TenneT en Liander hebben nu dan bekend gemaakt dat voor de hele provincie Noord Holland de elektriciteit op is voor grootverbruikers zoals datacenters. Er moet heel hard aan de rem getrokken worden om te voorkomen dat per 2026 in delen van de provincie de kans op black-outs door overbelasting onaanvaardbaar hoog is.

Letterlijk staat er in het persbericht “TenneT en regionale netbeheerder Liander zien ook dat er op basis van de huidige prognoses in de provincie vanaf 2026 in sommige gebieden overbelastingen van het elektriciteitsnet ontstaan door de aanhoudende grote vraag naar elektriciteit. Om overbelasting, en daarmee langdurige stroomstoringen te voorkomen werken de netbeheerders samen met bedrijven en overheden aan een pakket maatregelen. Zonder aanvullende maatregelen worden in delen van Noord-Holland ook huishoudens geraakt.”

De impact van de maatregelen die Tennet en Liander moeten nemen kan niet worden onderschat. Het betekent letterlijk zoveel als dat elke nieuwe grootverbruiker van elektriciteit de deur wordt gewezen.

Wie al een fabriek of datacenter heeft en wil uitbreiden zal dat in een ander deel van het land moeten doen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want los van alle perikelen rond bouwvergunningen is er in meer provincies sprake van een te zware belasting van het elektriciteitsnet.

In de provincie Noord Holland zijn 606 grootverbruikers bekend. 66 daarvan zijn bereid met Tennet en Liander verder het gesprek te voeren over het verlagen van het eigen verbruik (grootverbruikers zijn goed voor minimaal 1MW verbruik) tijdens piekuren om overbelasting te voorkomen.

Uit de media valt te halen dat datacenters niet tot die groep behoren. Tegelijk wordt dit type bedrijf genoemd als bron van elektriciteit. In de regio zouden datacenters 900 MW aan potentiële capaciteit hebben in de vorm van back-up generatoren. In hoeverre het realistisch en wenselijk is die in te zetten om overbelasting te voorkomen moet volgens het rapport van Tennet verder worden onderzocht.

“in hoeverre de aanwezige noodstroom (diesel) aggregaten geïnstalleerd bij datacenters, ingezet kunnen worden voor congestiemanagementdiensten. Dit bedraagt circa 900 MW in geheel Noord-Holland […] . Vooralsnog wordt de inzet hiervan beperkt door vergunningen. Dit onderzoek wordt nader uitgevoerd. Daarom zijn deze aggregaten in dit onderzoek vooralsnog niet meegenomen als beschikbare congestiemanagementmiddelen. “

Bron: persbericht Tennet in het Nederlands en Engels 

Lees ook
Datacenters spelen ook in de ruimte een hoofdrol

Datacenters spelen ook in de ruimte een hoofdrol

Red Hat en ruimtevaartbedrijf Axiom Space gaan samenwerken aan de Data Center Unit-1 (AxDCU-1) van Axiom Space. Deze uniut is gepland om in de lente van 2025 naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) te worden gelanceerd. De AxDCU-1 zal gebaseerd zijn op Red Hat Device Edge en zal gebruikt worden om tests uit te voeren op het ruimtestation

Europees bedrijf haalt bijna half miljard op voor nieuwe datacenters

Europees bedrijf haalt bijna half miljard op voor nieuwe datacenters

Goed nieuws voor iedereen die in de geopolitieke strijd die momenteel plaats vindt wellicht somber is geworden over de toekomst van de Europese datacenterindustrie. Het Zweedse EcoDataCenter heeft bij investeerders een bedrag 450 miljoen euro opgehaald voor het verder uitbouwen van groene datacenters.

Regering India brengt ook het stroomverbruik datacenters in kaart

Regering India brengt ook het stroomverbruik datacenters in kaart

De regering van India heeft opdracht gegeven het stroomverbruik van datacenters te onderzoeken. Met een grootschalige oefening van ministeries en stakeholders wil het duidelijk krijgen wat de huidige situatie is en waar knelpunten te verwachten zijn.