Nog steeds geen zicht op gebruik datacenterrestwarmte in Amsterdam
Volgens de Amsterdamse zender AT5 is een project voor de levering van restwarmte door een datacenter afgeblazen. Niet voor de eerste keer blijkt het in de hoofdstad gewoon onmogelijk tot een fatsoenlijke businesscase te komen.
De zender schrijft dat de wethouder de gemeenteraad heeft laten weten niet verder te gaan met een partij die het onderzoek naar het gebruik van restwarmte in de directe omgeving van Johan Cruijff Arena zou verrichten. Er zal evenmin op zoek worden gegaan naar een alternatief. Men verwacht in het stadhuis verwacht namelijk dat geen enkele partij tot de conclusie zal komen dat er een rendabele businesscase mogelijk is.
In de brief ontbreekt elke verdere verwijzing naar het gebruik van datacenter restwarmte voor dat deel van de stad. Deze bron van warmte is compleet uit alle plannen geschrapt. De oplettende lezer ziet dat er politiek gekonkel is bij het omschrijven van de omgevingen die mogelijk wel verwarmd kunnen gaan worden met een vorm van restwarmte. Waar eerst duidelijk sprake was van woningen is nu de term gebouwen gebruikt.
De aanleg en exploitatie van warmtenetten leidt tot nu toe tot een verhoging van de maandelijkse lasten van burgers. Eneco, Vattenfall en anderen hebben daarom de stekker uit bijna alle aangekondigde projecten getrokken. Gemeentebesturen komen er zo met weinig kleerscheuren van af, maar daarmee blijft het probleem bestaan dat “men” het gasverbruik van burgers en bedrijven verder naar beneden wil brengen. Restwarmte is in theorie een manier om dat te realiseren, maar de praktijk is dus anders.
Het staken van dit project zal bij het betreffende datacenter ook gemengde gevoelens hebben achtergelaten. Nu er verder niets gebeurt hoeft er geen rekening gehouden te worden met nieuwe kosten en ellenlange onderhandelingen met warmtebedrijven en de lokale politiek. Misschien is dat een meevaller, Er is echter ook een duidelijk en benoembaar nadeel. Restwarmte is wel een manier om de ESG rapportage in balans te krijgen. Nu die mogelijkheid verdwijnt is vooralsnog ook de kans verkeken dat dit datacenter (en al die anderen in de regio Amsterdam) de totale milieu footprint verkleinen. Dat is wel iets dat een nadelig prijskaartje zal hebben.