Nieuwe risico’s voor de bouw of renovatie van datacenters

AWS_OurDataCenters_DataLayer-b338b2f9905ed83f2a4015bc12eae88d0a6010ec

Datacentereigenaren en -exploitanten doen er goed aan om opnieuw te kijken naar hier risicomanagement. Dat blijkt uit het Data Centre Trends 2023-rapport van consultancybedrijf Soben. Belangrijkste reden voor dit advies is dat in de huidige geopolitieke en economische situatie oude methoden en maatregelen niet meer goed werken.

Boeteclausules doen bijvoorbeeld niets om het risico te verminderen wanneer geopolitieke omstandigheden het transport van producten, materialen en componenten lastig maakt, stelt het bureau. In plaats daarvan is een nieuwe benadering van risicobeheer en risicodeling nodig. Opdrachtgevers van datacenters en de daarbij behorende facilitaire infrastructuren doen er daarom goed aan over te stappen van contracten met een lumpsum en een vast bedrag naar vormen die een element van pijn- en winstdeling bevatten, zoals gegarandeerde maximumprijs (GMP) en ‘target costs’ (TC). 

Het is een trend die nu nog vooral aan de bovenkant van de markt te zien is, maar waar ook andere datacenterbedrijven meer en meer te maken hebben. Het is bovendien een internationale trend, waarbij in tal van markten ook het gebrek aan elektriciteit een belangrijke rol speelt.

In het rapport zegt Mathew Smith van GAW Capital, een private equity-firma die onder andere actief is met het financieren van hyperscale-faciliteiten, dat de toeleveringsketen in toenemende mate zelf voor veranderingen zorgt. "In Japan zien we bijvoorbeeld dat aannemers afstappen van contracten met een vaste prijs", zegt hij. Er wordt daarentegen vaker gekozen voor een Integrated Project Delivery (IPD)-benadering waarbij alle belangrijke partijen - ontwerpers, ingenieurs, kostenadviseurs, aannemers, opdrachtgevers - rond de tafel gaan zitten met een voorgesteld budget en bepalen of een project op die basis levensvatbaar is. Men kiest dus meer voor samenwerking, dan voor een traditionele leverancier/klant-relatie.

Ook elektriciteitskosten en de beschikbaarheid van stroom zullen dit jaar de ontwikkelingsplannen  in tal van landen en regio’s beïnvloeden. Hierbij gaan volgens Soben een aantal van 's werelds traditionele regio’s voor datacenters het afleggen tegen nieuwe en secundaire markten. Een goed voorbeeld is Virginia, de hyperscaler-hoofdstad van de Verenigde Staten. Hier heeft de enorme vraag naar elektriciteit van de laatste jaren voor een stroomtekort en een verstoring van de toeleveringsketen gezorgd. Hierdoor kan het tot twaalf maanden duren voordat nieuwe kabels kunnen worden aangelegd. Een toonaangevende hyperscaler heeft daarom al plannen aangekondigd om meer dan een miljard dollar te investeren in vier datacenters in een ander deel van de VS, namelijk North Carolina.

In Europa zien we hetzelfde, stelt Soben. Hier worden de dominante locaties Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs (FLAP) uitgedaagd door nieuwe locaties als Madrid en Barcelona. Een van de redenen voor deze verandering is het feit dat Spanje beschikt over een ruime ‘renewable’  energievoorziening.

Zelfs in Latijns-Amerika - toch eerder een opkomend gebied voor datacenters - zien we al flinke veranderingen, meent Soben. In Mexico heeft bijvoorbeeld Querétaro niet genoeg stroom om aan de groeiende vraag te voldoen, terwijl São Paulo in Brazilië en het Chileense Santiago profiteren van de beschikbaarheid van voldoende hernieuwbare energiebronnen.

Ook in Azië verschuift de macht in de markten. Singapore, de belangrijkste markt van de regio, kende enige tijd een moratorium op de bouw van datacenters vanwege een beperkte beschikbaarheid van elektriciteit. Deze is pas eind vorig jaar opgeheven.

 

Foto: AWS

Meer over
Lees ook
Veroorzaken componenttekorten een vertraging in de markt voor liquid cooling?

Veroorzaken componenttekorten een vertraging in de markt voor liquid cooling?

De markt voor liquid cooling, een essentiële technologie voor high-performance AI-servers, lijkt momenteel een aanzienlijke vertraging te ondervinden. Dat meldt de website Tom’s Hardware. Deze vertraging zou veroorzaakt worden door tekorten aan cruciale componenten, zoals snelkoppelingen, die nodig zijn voor de correcte werking van vloeistofgekoel1

Ook in Italië wordt hergebruik van restwarmte van datacenters populair

Ook in Italië wordt hergebruik van restwarmte van datacenters populair

De Italiaanse telecom- en datacenter-provider Retelit heeft aangekondigd dat het restwarmte van zijn datacenter in Milaan zal gebruiken om 1250 huishoudens in de stad te verwarmen. Dit project, dat in samenwerking met het nutsbedrijf A2A Calore e Servizi en het ingenieursbureau DBA wordt uitgevoerd, benadrukt de groeiende populariteit  van hergebr1

ServerMania actief vanuit datacenter bij Amsterdam

ServerMania actief vanuit datacenter bij Amsterdam

ServerMania, een Canadees bedrijf met meer dan 20 jaar ervaring in de hosting-industrie, heeft aangekondigd diensten aan te bieden vanuit een datacenter bij Amsterdam. Deze uitbreiding speelt in op de groeiende vraag van klanten en zal het netwerk van het bedrijf verder versterken, waardoor ze klanten in Amsterdam en de omliggende regio's beter ku1