Nieuwe Euralarm-richtlijn over invloed van luchtstromen op gasvormige blussystemen in datacenters
Euralarm, de Europese organisatie voor brandveiligheid, heeft een nieuwe richtlijn uitgebracht waarin de impact van hoge luchtstromen en hot/cold aisle containment op gasvormige brandblussystemen in datacenters wordt behandeld. Deze richtlijn is specifiek bedoeld voor ontwerpers van brandbeveiligingssystemen, IT-managers en datacenterbeheerders.
In moderne datacenters spelen effectieve koelmethoden en constante luchtbeweging een cruciale rol bij het waarborgen van optimale bedrijfsomstandigheden. Dit roept echter de vraag op in hoeverre deze luchtstromen van invloed zijn op de werking van gasvormige brandblussystemen. Recent onderzoek, zoals samengevat in de richtlijn van Euralarm, richt zich op de interactie tussen luchtbewegingen en de prestaties van deze blussystemen.
Onderzoek naar luchtstromen en brandbeveiliging
Het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de richtlijn toont aan dat de continue luchtstroom, die onmisbaar is voor de koeling van datacenters, een directe invloed kan hebben op de effectiviteit van gasvormige blussystemen. Datacenters maken vaak gebruik van hot/cold aisle containment, waarbij warme en koude luchtstromen worden gescheiden om de koelcapaciteit te optimaliseren. Dit systeem kan echter ook van invloed zijn op de verspreiding en werking van de blusmiddelen tijdens een brandincident.
Gasvormige blussystemen met schone middelen, zoals inerte gassen of chemische stoffen, worden vaak gebruikt in datacenters om kritieke IT-infrastructuur te beschermen. Deze systemen bieden als voordeel dat ze, in tegenstelling tot watergebaseerde systemen, geen schade aanrichten aan gevoelige apparatuur. Het behoud van een hoge beschikbaarheid van IT-systemen tijdens en na een brandincident is voor bedrijven van essentieel belang. De vraag of de luchtdynamiek in moderne datacenters deze systemen belemmert of juist ondersteunt, wordt in de richtlijn uitgebreid behandeld.
Praktische toepassingen
De nieuwe richtlijn biedt inzicht in de manier waarop luchtstromen en brandbeveiliging elkaar kunnen beïnvloeden, en geeft aanbevelingen voor het optimaliseren van gasvormige blussystemen. Zo is het belangrijk om het ontwerp van blussystemen af te stemmen op de specifieke koelconfiguratie van het datacenter. Het afsluiten van luchtstromen tijdens een brand is vaak geen optie vanwege de noodzaak om de apparatuur operationeel te houden, zelfs tijdens incidenten. Daarom wordt in de richtlijn benadrukt hoe belangrijk het is dat blussystemen hierop worden aangepast.
De richtlijn verwijst tevens naar het volledige onderzoek en biedt handvatten voor verdere verdieping in de technische details. Voor professionals in de sector is dit document een waardevolle bron om de veiligheid en betrouwbaarheid van hun datacenters te waarborgen.
De nieuwe Euralarm-richtlijn over de invloed van hoge luchtstromen en hot/cold aisle containment op de prestaties van gasvormige blussystemen is beschikbaar in het Engels, Spaans en Frans via de website van Euralarm. Binnenkort zal er ook een Duitse vertaling beschikbaar komen.
Meer over
Lees ook
Uitbreiding datacenter Den Haag vraagt om nieuwe noodstroomoplossing
Savvas Bout van Data Facilities Data Center koos voor ELINEX Power Solutions vanwege de professionaliteit, expertise, betrokkenheid en de uitstekende samenwerking met projectleider Jan-Dirk en accountmanager Tom. Het Data Facilities Data Center (DFDC) in Den Haag is van oorsprong een datacenter van modale omvang.
Monitoren van waterverbruik datacenters wordt steeds belangrijker
Het monitoren van waterverbruik in datacenters wordt steeds belangrijker, zowel maatschappelijk als bedrijfseconomisch. In een recent interview op de website van de NEN benadrukt Arjan Westerhof, lid van de NEN-normcommissie ‘Computerruimten en datacenters’, dat het bewust omgaan met water een cruciale rol speelt in de toekomst van de sector.
Uptime Institute merkt impact van klimaatverandering op datacenters op
De datacentersector is zich steeds meer bewust is van de impact van klimaatverandering en de noodzaak van klimaatbestendigheid, aldus het Uptime Institute. Volgens het rapport geeft tweederde van de respondenten aan dat hun organisatie momenteel klimaatbestendigheidstoetsen uitvoert voor hun infrastructuur. 57 procent noemt dit een vastgelegde eis1