Nieuwe datahal van Switch Datacenters in Amsterdam is ingericht volgens OCP standaarden

Switch Datacenters, een Europese leverancier van build-to-suit corporate datacenters en colocatiediensten met eigen datacenters in Amsterdam en Woerden, maakt bekend de nieuw opgeleverde colocatiedatahal in Switch AMS1 te hebben ingericht volgens OCP standaarden. Het betekent dat de nieuwe colocatiefaciliteit in Amsterdam geschikt is voor het huisvesten van Open Rack systemen die volgens Open Compute Project (OCP) principes zijn ontwikkeld.

Open Compute Project (OCP) is oorspronkelijk door Facebook geïnitieerd, terwijl Intel, Rackspace en Microsoft eveneens in een vroeg stadium in Open Compute Project zijn gestapt. Alle Facebook datacenters zijn inmiddels 100 procent OCP ready. Ook andere techreuzen - waaronder Google, Cisco, IBM, Ericsson, NetApp, AT&T en Lenovo – zijn officieel toegetreden tot het Open Compute Project.

OCP gespecificeerde apparatuur huisvesten

Het feit dat Switch AMS1 geschikt is voor het huisvesten van Open Rack systemen, houdt in dat het datacenter op zo’n manier is ingericht dat ook OCP gespecificeerde apparatuur gehuisvest kan worden. Steeds meer fabrikanten brengen apparatuur op de markt welke volgens OCP principes is ontwikkeld en gebaseerd op open standaarden. De OCP principes zorgen volgens de OCP leden voor verhoogde energie-efficiëntie en een verlaging van operationele kosten, terwijl ook sprake is van agility ten behoeve van veeleisende applicaties.

2017 03 15 Switch DC - OCP Rack inside Switch AMS1

Een OCP rack in Switch AMS1 (bron: Switch Datacenters)

“Al heel wat telecompartijen hebben de OCP standaarden inmiddels geïntegreerd in hun oplossingen,” zegt Gregor Snip, CEO en oprichter van Switch Datacenters. “Als colocatieprovider zijn wij op dit moment weliswaar één van de eerste in Europa, maar ik verwacht dat andere colocatie-aanbieders binnenkort zullen volgen. De vraag vanuit enterprise organisaties naar OCP gespecificeerde datacenters voor het huisvesten van hun IT infrastructuren zal namelijk toenemen. Colocatiedatacenters gebaseerd op OCP principes zijn specifiek ontworpen voor hoge energie-efficiëntie en schaalbaarheid, terwijl de operationele complexiteit wordt gereduceerd. Het is dé manier om agile te kunnen opereren en mee te gaan met ontwikkelingen zoals Internet-of-Things (IoT), cloud computing en online gaming. Voor een augmented virtual reality game bijvoorbeeld, is het echt belangrijk om end-to-end een agile IT infrastructuur te hebben – vanaf het datacenter tot en met de server en netwerkinfrastructuur.”

De nieuwe datahal van Switch Datacenters in Switch AMS1, gevestigd op het internetknooppunt in Amsterdam Zuidoost, voegt 1.000 m2 colocatieruimte toe aan dit datacenter met Tier 4 specificaties. Het datacenter biedt voor de 1.000 m2 extra vloeroppervlak een power capaciteit van 2 MW en een zeer redundant uitgevoerde (2N) power configuratie.

pPUE van 1,04

In lijn met de richtlijnen vanuit Open Compute Project (OCP) heeft Switch Datacenters een zeer modulair, energie-efficiënt en simpel te onderhouden datacenter lay-out ontwikkeld met een gecalculeerde pPUE van 1,04. Een integraal onderdeel van deze OCP gebaseerde lay-out is de sterk schaalbare, indirect adiabatische koeling met directe terugwinning van warmte middels een door Switch Datacenters ontwikkelde en gepatenteerde technologie voor warmtewisseling. Ook de UPS technologie en stroomdistributie in Switch AMS1 zijn uitgevoerd volgens OCP standaarden.

Belangrijkste features van de OCP gespecificeerde datahal in Switch AMS1:

 • Open Rack V2 apparatuur onsite beschikbaar – racks met een hoge energie-efficiëntie die zijn uitgevoerd volgens OCP standaarden.
 • Hot aisle containment – deze setup resulteert in een thermische warmteopslag die 20 procent efficiënter is dan een cold corridor lay-out.
 • Lithium-ion batterijen beschikbaar op rackniveau – dit maakt het gebruik van een gecentraliseerde UPS overbodig, wat energiebesparingen kan opleveren. Het energieverlies bij een traditionele UPS met dubbele conversie is doorgaans 4 à 5 procent.
 • Bekabeling aan de voorzijde van de racks – op deze manier kunnen engineers hun onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan de koude zijde van de hot aisle containment setup.
 • Private suite mogelijkheid, met een capaciteit van 50 racks – POD’s van 48 racks gebaseerd op OCP standaarden, en twee 19” racks (rijen van 24+1).
 • Optie voor uitschakelen UPS – UPS power is onsite beschikbaar maar het is mogelijk om de UPS functie uit te zetten, in lijn met OCP standaarden.
 • Top-of-rack connectiviteits- en elektriciteitsbekabeling – om het gebruik van top-of-rack switch technologie te faciliteren, in lijn met OCP standaarden.
 • Geen drempels in de datahal corridors – dit zorgt ervoor dat OCP racks geen obstakels tegenkomen wanneer deze naar hun plek in de datahal worden gebracht.
 • Een lift geschikt voor 21” OCP racks met voorgeïnstalleerde apparatuur – Switch Datacenters heeft een lift ingebouwd die een belasting aankan van 1.450 kg.
 • Toegangshoogte hoger dan 2.40 meter – dit maakt het datacenter geschikt voor Open Rack systemen inclusief pallets.
 • Hoge vloerbelasting mogelijk – in lijn met OCP standaarden.

Europees OCP demonstratiecentrum

Switch Datacenters heeft het plan om in Switch AMS1 een demonstratiecentrum in te richten, in partnership met partnerorganisatie Circle B – waar Europese enterprises, cloud, hosting en service providers met eigen ogen kunnen zien wat het gebruik van OCP standaarden mogelijk voor hen kan betekenen. Circle B is een Nederlandse leverancier van OCP gebaseerde oplossingen, nauw verbonden met wiwynn – Facebook’s leverancier van OCP gebaseerde server en storage apparatuur. Circle B zal in het demonstratiecentrum een op OCP standaarden gebaseerde end-to-end totaaloplossing inrichten, in het verlengde van Switch Datacenters’ colocatie services.

Meer over
Lees ook
Hosting provider WorldStream breidt datacenter in Naaldwijk uit en verdubbelt capaciteit

Hosting provider WorldStream breidt datacenter in Naaldwijk uit en verdubbelt capaciteit

WorldStream, een snelgroeiende leverancier van security-gedreven hosting services waaronder dedicated servers en colocatie alsmede wereldwijde connectiviteit en DDoS-protectie via een eigen global netwerk met 10Tbps aan beschikbare bandbreedte, kondigt de 2e fase uitbreiding aan van zijn ‘flagship’ datacenter in Naaldwijk. De aankondiging van de 2e...

NTT’s colocatie bedrijf e-shelter opent eerste datacenter in Nederland, in Amsterdam

NTT’s colocatie bedrijf e-shelter opent eerste datacenter in Nederland, in Amsterdam

NTT Communications Corporation breidt uit in Europa en opent via dochterbedrijf e-shelter zijn eerste datacenter campus in Nederland. De nieuwe grootschalige datacenter campus in Amsterdam (e-shelter AMS1) heeft een capaciteit van 16.000 vierkante meter vloeroppervlakte en een totale potentiële IT belasting van 40 MW. Meer dan 250 gasten waaronder klanten,...

Datacenter in IJsland biedt ultieme voorwaarden voor IT-infrastructuur

Datacenter in IJsland biedt ultieme voorwaarden voor IT-infrastructuur

ICTroom bouwt het eerste grootschalige datacenter van Reykjavik voor RKF De coalitie van Opin Kerfi, Fjarskipti hf, KORPUTORG en RB (RKF) heeft bekend gemaakt dat de pan-Europese datacenter specialist ICTroom Company is gecontracteerd voor de bouw van het eerste grootschalige datacenter van Reykjavík. ICTroom zal hiervoor nauw samenwerken met lokale...