Netbeheerders introduceren stappenplan voor energiehubs

Business park

Zoals bekend, staat het energienet in Nederland onder grote druk. Deze overbelasting vormt een groeiende uitdaging voor bedrijven, zoals datacenters, die hun operaties willen uitbreiden of verduurzamen. Nieuwe of zwaardere aansluitingen op het energienet zijn vaak niet mogelijk, wat ondernemers voor complexe keuzes stelt. Een innovatieve oplossing biedt echter perspectief: de energiehub.

Een energiehub is een samenwerkingsverband waarin bedrijven binnen een regio hun energiecapaciteit gezamenlijk beheren en benutten. Dit model maakt het mogelijk om investeringen te delen en bestaande capaciteit optimaal in te zetten. Voor datacenter managers, die vaak afhankelijk zijn van stabiele en schaalbare energievoorziening, kan dit concept belangrijk zijn om een bijdrage aan te leveren

Energiehubs bieden echter geen kant-en-klare oplossing. Het opzetten van een energiehub vereist gedegen onderzoek, afstemming tussen betrokken partijen en een doorlooptijd van gemiddeld twee jaar. Om ondernemers te ondersteunen bij dit proces hebben Alliander, Enexis en Stedin, samen met Netbeheer Nederland en procesregisseurs, een online hulpmiddel ontwikkeld: het Stappenplan voor Energiehubs.

Wat biedt het stappenplan?

Het stappenplan helpt ondernemers en andere stakeholders in vier belangrijke gebieden:

  • Geschiktheid toetsen - Het platform ondersteunt bij de vraag of een energiehub passend is voor de specifieke situatie van een ondernemer of bedrijf. Dit maakt het eenvoudiger om een eerste inschatting te maken van de haalbaarheid.
  • Inzicht in benodigde stappen - Het stappenplan biedt een overzicht van de stappen die nodig zijn om een energiehub op te zetten, van de eerste ideeën tot de daadwerkelijke realisatie.
  • Rolverdeling en samenwerking - Het platform toont welke partijen op welk moment betrokken moeten worden en biedt begeleiding in het coördineren van deze samenwerking.
  • Stapsgewijze begeleiding - Gebruikers worden door het hele proces geleid, zodat ze op een gestructureerde manier toewerken naar een energiehub.

Beta-versie en pioniersfase

Het stappenplan richt zich op bedrijven die kampen met netcongestie en een collectieve oplossing overwegen. Dit geldt specifiek voor ondernemers zoals datacenter managers, voor wie een betrouwbare energievoorziening cruciaal is. Ook gemeenten en provincies kunnen baat hebben bij het stappenplan, omdat energiehubs bijdragen aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat.

De eerste versie van het Stappenplan voor Energiehubs is nu als beta beschikbaar. Deze versie wordt verder geoptimaliseerd op basis van gebruikersfeedback. Hoewel energiehubs een veelbelovende oplossing zijn, bevindt Nederland zich nog in de pioniersfase. Toch kunnen ondernemers al starten met het verkennen van de mogelijkheden en een energiehub overwegen als oplossing.           

Lees ook
Deep Fission wil SMR-reactoren voor datacenters onder de grond plaatsen

Deep Fission wil SMR-reactoren voor datacenters onder de grond plaatsen

De zoektocht naar betrouwbare, duurzame en betaalbare energiebronnen is voor datacenters van cruciaal belang. De recente samenwerking tussen de twee Amerikaanse bederijven Deep Fission en Endeavour Energy brengt een nieuwe aanpak dichterbij: het gebruik van Small Modular Reactors (SMR’s) die diep onder de grond geplaatst worden.

Krijgen datacenters straks elektriciteit via Small Modular Reactors?

Krijgen datacenters straks elektriciteit via Small Modular Reactors?

Het voormalige Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (nu Klimaat en Groene Groei, KGG) heeft begin 2024 een programma-aanpak voor SMR’s opgesteld. Daarover is nu een document gepubliceerd die aangeven hoe de eerste simulaties van het eventueel plaatsen van SMRs in zijn werk gaat.

Noord Holland echt op slot voor datacenters - grootverbruikers van elektriciteit moeten tot tien jaar wachten

Noord Holland echt op slot voor datacenters - grootverbruikers van elektriciteit moeten tot tien jaar wachten

Het zat er aan te komen, TenneT en Liander hebben nu dan bekend gemaakt dat voor de hele provincie Noord Holland de elektriciteit op is voor grootverbruikers zoals datacenters. Er moet heel hard aan de rem getrokken worden om te voorkomen dat per 2026 in delen van de provincie de kans op black-outs door overbelasting onaanvaardbaar hoog is.