Netbeheer Nederland onderzoekt of inzet van batterijen geformaliseerd kan worden

Nieuwsbericht Netbeheer400240

Netbeheer Nederland onderzoekt in het kader van het Landelijk Actieprogramma Netcapaciteit of de inzet van batterijen en de inzet van flexibele contracten kan helpen bij het oplossen en voorkomen van netcongestie voor zowel teruglever- als afnameschaarste.

‘Batterijen kunnen echter ook belastend zijn voor het elektriciteitsnet en juist netcongestie veroorzaken’, stelt Netbeheer Nederland. De organisatie heeft dan ook met interesse kennis genomen van het nieuwsbericht van de ACM waarin deze stelt dat een gunstiger transporttarief voor batterijsystemen die congestie vermindert.

Batterijsystemen zijn zeker nodig in het toekomstig energiesysteem, aldus Netbeheer Nederland, om opwek en verbruik op het landelijke net in balans te houden. Daar staat echter tegenover dat  batterijsystemen ook kunnen zorgen voor een onnodig hoge belasting op het lokale elektriciteitsnetwerk. Daarom pleit men voor een slimme inzet van batterijen, die er voor kan zorgen dat ze het elektriciteitsnet niet extra belasten. ‘Door slimme inzet kunnen juist extra aansluit- en transportmogelijkheden gecreëerd worden”, aldus de organisatie.

Netbeheer Nederland onderzoekt nu in het Landelijk Actieprogramma Netcapaciteit of batterijen en de inzet van flexibele contracten geformaliseerd kunnen worden. In het LAN werken overheden en marktpartijen samen om te kijken hoe de nieuwe contractvormen in de praktijk toegepast kunnen worden en welke codewijzigingen hier dan voor nodig zijn. Ook wordt er onderzocht welke tarieven daarbij horen.

Foto gemaakt met AI

Meer over
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.