Netbeheer Nederland breidt capaciteitskaart uit

capaciteitskaart-1604

De Nederlandse capaciteitskaart is uitgebreid. “Op verzoek van gebruikers is het nu mogelijk om een export te maken van de onderliggende data en is eenvoudig zichtbaar te maken waar er congestiemanagement wordt toegepast”, aldus Netbeheer Nederland.

Zoals datacenters in ons land bijna dagelijks merken, legt de energietransitie veel druk op het Nederlandse elektriciteitsnet. Naarmate zonne-energie en elektriciteit populairder worden, wordt het net steeds meer gebruikt. Goed inzicht hebben in de vraag waar capaciteit beschikbaar is en waar sprake is van congestie is dus cruciaal.

Daarom investeren netbeheerders fors in het net, maar kunnen zij niet voorkomen dat het op sommige punten vol raakt. Extra kabels en transformatorstations hebben de capaciteit al vergroot. In 2021 hebben de regionale netbeheerders een gezamenlijke kaart gepubliceerd waarop te zien is hoe vol het net is. Op capacitymap.netbeheernederland.nl is de kaart te bekijken waar op de netniveaus van de regionale netbeheerders voldoende transportcapaciteit voor duurzame elektriciteit op het net is en waar niet veel ruimte meer is.

Een van de aanpassingen is dat het nu mogelijk is om een export van de brondata van de kaart te maken. Deze gegevens kunnen vervolgens in een Geografisch Informatie Systeem (GIS) worden geïmporteerd voor verdere analyse en planning van nieuwe sites of uitbreiding van bestaande faciliteiten.

Lees ook
Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.