Netbeheer Nederland breidt capaciteitskaart uit

capaciteitskaart-1604

De Nederlandse capaciteitskaart is uitgebreid. “Op verzoek van gebruikers is het nu mogelijk om een export te maken van de onderliggende data en is eenvoudig zichtbaar te maken waar er congestiemanagement wordt toegepast”, aldus Netbeheer Nederland.

Zoals datacenters in ons land bijna dagelijks merken, legt de energietransitie veel druk op het Nederlandse elektriciteitsnet. Naarmate zonne-energie en elektriciteit populairder worden, wordt het net steeds meer gebruikt. Goed inzicht hebben in de vraag waar capaciteit beschikbaar is en waar sprake is van congestie is dus cruciaal.

Daarom investeren netbeheerders fors in het net, maar kunnen zij niet voorkomen dat het op sommige punten vol raakt. Extra kabels en transformatorstations hebben de capaciteit al vergroot. In 2021 hebben de regionale netbeheerders een gezamenlijke kaart gepubliceerd waarop te zien is hoe vol het net is. Op capacitymap.netbeheernederland.nl is de kaart te bekijken waar op de netniveaus van de regionale netbeheerders voldoende transportcapaciteit voor duurzame elektriciteit op het net is en waar niet veel ruimte meer is.

Een van de aanpassingen is dat het nu mogelijk is om een export van de brondata van de kaart te maken. Deze gegevens kunnen vervolgens in een Geografisch Informatie Systeem (GIS) worden geïmporteerd voor verdere analyse en planning van nieuwe sites of uitbreiding van bestaande faciliteiten.

Lees ook
Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Al een aantal maal is in de internationale media het gebruik van nucleaire energie als een interessante optie voor de energievoorziening van datacenters aangekaart. Op LinkedIn wordt nu, aangezwengeld door Tony Grayson, een internationaal erkende leider op het gebied van bedrijfsvoering en technologie, met name gediscussieerd over de kansen van ee1

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

De Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) en netbeheerder Liander hebben een eerste flexibel groepscontract voor elektriciteit gesloten. Dit contract, opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), stelt aangesloten bedrijven in staat om op een flexibele manier met de beschikbare capaciteit op1

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Energiehubs op Nederlandse bedrijventerreinen zijn bedoeld om netcongestie te verminderen. In ons land zijn de eerste ideeën hierover ontstaan in Gelderland. Voor met name regionaal opererende datacenters kunnen zijn een interessante optie zijn om de energievoorziening veilig te stellen.