Nederlandse datacentersector heeft volop kansen om verder te vergroenen

Duurzaamheid is al jaren een belangrijk thema voor de Nederlandse datacentersector. De sector wordt steeds duurzamer, maar er zijn blijven kansen om nog efficiënter te werk te gaan. Om deze kansen op het gebied van ‘Green IT’ te benutten is verdere samenwerking binnen de gehele IT-sector van belang.

Dit constateren de Dutch Datacenter Association (DDA), Green IT Amsterdam en Nederland ICT naar aanleiding van het Dutch Datacenter Report on Green IT 2015. De laatste 25 jaar hebben we door het ontstaan van het internet grote veranderingen gezien. We zijn als samenleving in toenemende mate afhankelijker geworden van online diensten die gebruik maken van de digitale infrastructuur. Datacenters vormen samen met internet-exchanges, connectivity-providers, hosting en internetservice-providers deze digitale infrastructuur.

Energie-efficiëntie is van strategisch belang

Voor de datacentersector is energie-efficiëntie van strategisch belang voor de concurrentiepositie, zowel op nationaal als internationaal niveau. Datacenters nemen daarmee ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om efficiënt met energie om te gaan en te verduurzamen. Duurzaamheid en een gezonde business case gaan volgens de partijen veelal hand in hand. De Nederlandse datacentersector is koploper in Europa en onderdeel van de Digital Gateway to Europe. De sector laat al jaren een continue verbetering van de energie-prestaties zien.

Anwar Osseyran, initiatiefnemer en voorzitter van Green IT Amsterdam: “We zijn trots op de ontwikkeling die de sector in het vijfjarig bestaan van Green IT Amsterdam heeft doorgemaakt. We hopen in de komende tijd een nog grotere bijdrage te kunnen leveren aan de vermindering van CO2-uitstoot en de groei van de groene economie in Nederland.”

Inspireren

“Focus op een verdere verbetering van de energie-efficiëntie blijft voor de datacentersector van groot belang. Maar we zien de focus de komende jaren steeds meer verschuiven naar de gehele keten. Die ketenbenadering op het gebied van Green IT betekent onder andere aandacht voor groene software en de rol van cloud diensten. Maar denk ook aan een constructieve samenwerking tussen datacenters, hardware fabrikanten, cloud partijen en eindklanten”, stelt Stijn Grove, directeur van de Dutch Datacenter Association. “Met het Dutch Datacenter Report on Green IT 2015 willen we de gehele IT-sector inspireren tot het zetten van nieuwe, gezamenlijke stappen naar verdere verduurzaming.”

Het Dutch Datacenter Report on Green IT 2015 biedt inzicht in de ontwikkelingen van Green IT in datacenters, de verschillende initiatieven die spelen en het kader waarin dit alles plaatsvindt. Het rapport is hier beschikbaar.

Dossiers
Lees ook
Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1