Nederlandse datacenters zetten volgende stap voor hergebruik restwarmte

conferentie

De digitale transformatie en de transitie naar duurzame energie zijn twee ontwikkelingen die wat betreft de Dutch Datacenter Association (DDA) hand in hand moeten gaan. Daarom zal de DDA tijdens de dag van de duurzaamheid op 10 oktober aanstaande, in samenwerking met USG Engineering en Liandon, een conferentie organiseren over datacenters en het hergebruik van restwarmte. Tijdens deze conferentie wordt besproken hoe met restwarmte van datacenters de energietransitie kan worden versneld. Ook zal er aandacht zijn voor de vraag hoe nieuwe initiatieven in gang kunnen worden gezet.

“Nederlandse datacenters zijn al uitermate energie efficiënt”, zegt Stijn Grove, directeur van de DDA. “De energie die datacenters verbruiken, wordt voor een belangrijk deel omgezet in restwarmte. Die warmte is heel geschikt voor hergebruik, bijvoorbeeld om huizen, kantoren en andere gebouwen te verwarmen. We willen met deze conferentie verkennen wat er voor nodig is om op grote schaal restwarmte van datacenters duurzaam in te zetten voor de Nederlandse samenleving en economie. Op basis daarvan zetten we een kennisplatform op waar alle stakeholders, waaronder overheden, datacenters, leveranciers en natuurlijk afnemers terecht kunnen.”

Hoewel hergebruik van restwarmte in Nederland op sommige plekken al toegepast wordt, bijvoorbeeld op de High-Tech Campus Eindhoven, wordt grootschalige toepassing op dit moment nog niet in de praktijk gebracht. Tijdens de conferentie zal daarom ingegaan worden op de vraag wat er voor nodig is om dit te realiseren. Er zal aandacht zijn voor bestaande initiatieven en de best practices en lessons learned die hierbij naar voren zijn gekomen.

Grove: “Eerder dit jaar hebben we als datacenters onze restwarmte aangeboden aan het nieuwe kabinet. Dat aanbod is wat ons betreft niet vrijblijvend: we willen graag snel stappen zetten en onze plannen omzetten tot concrete initiatieven. Het doel moet niets minder zijn dan het verder reduceren van de CO2 uitstoot en het op een duurzame manier versnellen van de energietransitie. Met deze conferentie willen we daar een belangrijke volgende stap voor zetten.”

De conferentie Datacenter & Restwarmte zal plaatsvinden bij USG Engineering in Almere en is bedoeld voor datacenters, leveranciers, warmteafnemers, investeerders, overheidspartijen en andere belanghebbenden die deelnemen aan restwarmte projecten of van plan zijn dit in de (nabije) toekomst te doen. Het aantal beschikbare plekken is beperkt, geïnteresseerden doen er goed aan om zich snel aan te melden.

Dossiers
Meer over
Lees ook
ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft onlangs een rapport gedeeld met de Tweede Kamer over de staat van de Nederlandse digitale infrastructuur. Opmerkelijk is de afwezigheid van een cruciaal element in dit rapport, stelt Samantha Reilly, sector specialist TMT-ICT en duurzame energie bij ING Sector Banking:1

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

Restwarmte van universitaire supercomputer verwarmt woningen in Schotland

In het Schotse Edinburgh wordt een systeem getest om te onderzoeken of de restwarmte van een groot computercentrum kan worden opgeslagen in ongebruikte mijnwerken, om vervolgens gebruikt te worden om huizen te verwarmen.