Nederland op 7e plek in top-10 meeste datacenters per land

Statista 2023-30-DC

Op LinkedIn circuleert een interessante grafiek. Het geeft de belangrijkste landen weer als het gaat om het aantal datacenters dat ieder land huisvest. Nederland staat op de zevende plek met 281 datacenters. De cijfers zijn afkomstig van Statista.

Een datacenter is hierbij gedefinieerd als een netwerk van computing- en storage-resources dat de levering van gedeelde softwaretoepassingen en gegevens mogelijk maakt. ‘Deze datacenters kunnen grote hoeveelheden belangrijke gegevens bevatten en zijn daarom van vitaal belang voor de dagelijkse activiteiten van zowel bedrijven als consumenten’, stelt het bureau. ‘Als gevolg hiervan zal datacenter-vastgoed wereldwijd steeds belangrijker worden, of het nu gaat om een cloud, colocatie of managed services’.

 

Overigens is de peildatum van deze grafiek januari 2022. In die maand stonden er 2701 datacenters in de Verenigde Staten. Duitsland staat verrassend genoeg op de tweede plaats, met 487 datacenters. Het Verenigd Koninkrijk staat op de derde plaats met 456, terwijl China 443 registreerde.

Statista is een in Hamburg gevestigd onderzoeksbureau dat de laatste jaren sterk is gegroeid. Het doet onder andere onderzoek naar de omvang van de datacenter- en cloud-markt. Hoewel de positie van de VS als grootste datacenterland niet direct in gevaar zal komen, is duidelijk dat zich de komende jaren wel degelijk nieuwe landen in de toplijst zullen gaan melden. Met name het gebrek aan elektriciteit en water in de bekende Europese marketen (Londen, Amsterdam en Frankfurt) gaat hier een rol spelen. Een andere factor die invloed kan hebben op deze ranglijst is als ook edge-faciliteiten meegeteld gaan worden. Met name door de komst van intelligentere vormen van mobiliteit en de behoefte aan verwerkingscapaciteit voor AI-toepassingen zullen hier gaan meespelen. 

Meer over
Lees ook
Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)

Technisch dienstverlener Unica neemt  Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt het bedrijf Eljes Infrastructurele Projecten over dat actief is in de aanleg van glasvezelnetwerken voor datacenters en networkproviders in de Benelux.