‘Nederland moet digitale investeringen versnellen om koppositie te behouden’
Nederland staat sterk op het gebied van digitalisering, maar loopt gevaar internationaal terrein te verliezen. Dit blijkt uit de recent gepresenteerde Voortgangsrapportage Strategie Digitale Economie, waarin het kabinet de noodzaak van structurele investeringen in digitale innovatie, infrastructuur en cybersecurity benadrukt. De BTG - de vereniging van gebruikers van bedrijfscommunicatie - steunt deze oproep en pleit voor een versnelde aanpak om de digitale economie toekomstbestendig te maken.
Petra Claessen, voorzitter BTG, zegt: “Nederland heeft een solide digitale basis, maar de urgentie om te investeren in infrastructuur, talentontwikkeling en cybersecurity is groter dan ooit. De digitale transitie raakt alle sectoren en bepaalt onze economische en maatschappelijke weerbaarheid. We kunnen het ons niet permitteren om achterop te raken ten opzichte van grootmachten als de Verenigde Staten en China. BTG zet zich in om bedrijven, overheden en kennisinstellingen te verbinden en innovatie structureel te ondersteunen.”
De Kamerbrief onderstreept dat Nederland vooroploopt in digitalisering. Bedrijven benutten steeds vaker AI, digitale facturatie en datagedreven processen, en de in Nederland gevestigde datacenters worden regelmatig geprezen als wereldklasse. Tegelijkertijd nemen de risico’s toe door geopolitieke spanningen, cyberdreigingen en de achterblijvende investeringen in cruciale technologieën.
Claessen verwees in haar zogeheten ‘State of the Union’ eind januari al naar het rapport van voormalig ECB-voorzitter Mario Draghi, dat ook in de Kamerbrief wordt aangehaald. Europa loopt structureel achter op de Verenigde Staten en China in digitale innovatie. Draghi wijst op fragmentatie van de Europese markt en een gebrek aan private en publieke investeringen als belangrijke obstakels voor concurrentievermogen.
Verder benoemt het kabinet zorgen over zeekabelbreuken, cybersecurityaanvallen en sabotage die de stabiliteit van de digitale economie in Nederland en Europa bedreigen.
Versnelling nodig
Om de concurrentiepositie van Nederland te versterken, zet het kabinet in op vijf speerpunten:
- Digitalisering van het mkb – De digitale kloof binnen het mkb groeit, waardoor bedrijven achterop raken. Nederland moet versnellen om in 2030 de EU-doelstellingen te halen.
- Digitale innovatie en talentontwikkeling – Ondanks sterke investeringen in AI en 6G blijft Nederland achter op cloudtoepassingen. Het tekort aan digitale professionals is een structureel probleem.
- Randvoorwaarden voor een goed functionerende digitale markt – De implementatie van Europese regelgeving zoals de AI-verordening en Digital Services Act moet innovatie ondersteunen en regeldruk beperken.
- Weerbare digitale infrastructuur – De uitrol van 5G en glasvezel verloopt goed, maar investeringen in zeekabels en datacenters blijven achter.
- Cybersecurity versterken – Cyberdreigingen nemen toe. Bedrijven worden weerbaarder, maar de dreiging blijft hoog.
Daarnaast werkt het kabinet aan een overkoepelende Nederlandse Digitaliseringsstrategie, die in het tweede kwartaal van 2025 wordt verwacht.
BTG benadrukt noodzaak samenwerking en regie
BTG benadrukt dat alleen een samenhangende en goed gecoördineerde aanpak Nederland concurrerend kan houden. Samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen is essentieel om technologische innovaties op te schalen en cybersecurity te versterken.
Claessen: “Wij pleiten voor een integrale aanpak waarin publieke en private partijen samen optrekken. Alleen zo kunnen we de noodzakelijke investeringen in digitale infrastructuur, AI en cybersecurity realiseren. BTG blijft zich actief inzetten om deze samenwerking te faciliteren en beleid te beïnvloeden.”
Photo by Gavin Allanwood on Unsplash
Meer over
Lees ook
Duits rapport pleit voor creëren van Europese marktplaats voor rekencapaciteit
Om de groei verder te stimuleren pleit een groep Duitse onderzoekers voor het opzetten van een Europese marktplaats voor rekencapaciteit. Dat blijkt uit het rapport 'Stand und Entwicklung des Rechenzentrumsstandorts Deutschland'.
Datacenters krijgen in UK status kritieke nationale infrastructuur
De Britse overheid heeft datacenters officieel aangewezen als onderdeel van de nationale kritieke infrastructuur. Dit betekent dat datacenters voortaan dezelfde status krijgen als essentiële diensten zoals water- en energievoorzieningen.
Provincie Noord-Holland publiceert nieuwe richtlijnen voor datacenters
In een tijdperk waarin digitalisering een steeds grotere rol speelt in onze maatschappij, heeft de provincie Noord-Holland een belangrijke stap gezet in het sturen van de ontwikkeling en vestiging van datacenters. Recentelijk heeft de provincie nieuwe richtlijnen gepubliceerd die gericht zijn op het verduurzamen en innoveren van deze faciliteiten.1