'Nederland dreigt achterop te raken met connectiviteit'

internet_logo

Nederland dreigt weg te zakken op het gebied van (internet)connectiviteit in vergelijking met andere landen. Nederland heeft de reputatie één van de best geconnecteerde landen ter wereld te zijn, maar te weinig huishoudens en bedrijven beschikken over toekomstbestendige verbindingen. Dat kan binnen enkele jaren regionale economische groei gaan remmen en negatieve invloed hebben op het verdienvermogen van Nederland omdat de economie steeds afhankelijker is van digitale diensten.

Tot die conclusie komen de IT-brancheverenigingen DHPA, Dutch Data Center Association, ISPConnect, Fiber Carrier Association en leveranciers van connectiviteit Eurofiber en Juniper Networks in het rapport ‘Belang van connectiviteit voor digitale transformatie’. Een belangrijke reden dat de brancheverenigingen en hun partners aan de bel trekken, is de constatering dat er nauwelijks nog nieuwe glasvezelnetwerken worden aangelegd. Dat is in zowel verstedelijkte als minder dicht bevolkte gebieden een probleem.

Explosieve vraag naar connectiviteit

Met de komst van nieuwe digitale toepassingen en in de nabije toekomst vijfde generatie mobiele telefonie (5G), neemt de vraag naar hoogwaardige connectiviteit explosief toe. De brancheverenigingen en de sector willen daarom in gesprek met de overheid om te komen tot een plan van aanpak. De overheid moet een faciliterende rol op zich nemen en barrières wegnemen die de uitrol van toekomstbestendige netwerken in de weg staan, vinden de auteurs van het rapport.

Ruud Alaerds, directeur van DHPA, schetst de stand van zaken in Nederland. “Nederland staat bovenaan in allerlei internationale ranglijsten, van ‘digital readiness’ tot de kwaliteit van de digitale infrastructuur of gebruik van cloud diensten. Maar er is één vlak waar we steeds slechter op presteren, en dat is de beschikbaarheid van goede connectiviteit voor huishoudens en met name het MKB. Gezien het toenemende belang van digitalisering en digitale transformatie voor de economie is dat een zorgelijke ontwikkeling”.

Hoe data van A naar B komt

“We maken allemaal dagelijks gebruik van internet en digitale diensten, maar het is maar bij weinigen bekend hoe data van A naar B komt” zegt Andrew van der Haar van de Fiber Carrier Association. “Connectiviteit is een verzamelterm voor alles wat bij transport van data komt kijken. Het gaat niet alleen om kabels en netwerken, maar ook de technieken en apparatuur die het mogelijk maken dat bijvoorbeeld een smartphone via het internet data kan verzenden naar een laptop. Met dit rapport bieden we een toegankelijk, rijk geïllustreerd overzicht van soorten netwerken en de manier waarop zij werken en hoe zij gezamenlijk het internet vormen.”

Lees ook
Internetknooppunt AMS-IX breidt uit naar Metropoolregio Rotterdam Den Haag

Internetknooppunt AMS-IX breidt uit naar Metropoolregio Rotterdam Den Haag

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld, breidt uit naar de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Tot nu toe is AMS-IX in Nederland enkel gevestigd in datacenters in en rond Amsterdam.

Circle B kondigt strategisch partnerschap met DCspine aan

Circle B kondigt strategisch partnerschap met DCspine aan

Circle B, toonaangevende leverancier van OCP-oplossingen in Nederland, kondigde onlangs een strategisch partnerschap met DCspine aan. DCspine is provider van digitale connectiviteitsnetwerken met een netwerk van darkfiber om hybride colocaties met elkaar te verbinden.

DCspine sluit Unix-Solutions datacenters in België aan

DCspine sluit Unix-Solutions datacenters in België aan

Interconnectieplatform DCspine heeft recent de twee Unix-Solutions datacenters in Zaventem en Leuven aangesloten op zijn netwerk. Met deze uitbreiding biedt DCspine inmiddels zijn diensten aan tussen zes datacenters in België. In Nederland zijn al meer dan 70 datacenters op het platform aangesloten.