Munters bouwt grote productiefaciliteit in Ierland

Munters Ireland Facility-600285

Munters, een in de Benelux relatief onbekende Zweedse specialist in koelings- en luchtbehandelingstechnologieën, bouwt een nieuwe productiefaciliteit in Cork, Ierland. Deze stap komt voort uit de groeiende vraag naar datacenterkoeling in Europa. Met de aanzienlijke toename van AI en cloud services verwacht het bedrijf een forse groei van de investeringen van datacenters in koeloplossingen.

De nieuwe fabriek heeft een oppervlakte van 11.148 m² . De fabriek zal het volledige portfolio van aan koeloplossingen voor datacenters produceren. Dit omvat onder andere Computer Room Air Handlers (CRAHs), Computer Room Air Conditioning (CRAC) units, fan wall units, Direct Evaporative Cooling (DEC) units, Oasis Indirect Evaporative Cooling (IEC) units en Make Up Air (MUA) units, evenals het aanpasbare lucht- en vloeistofkoelsysteem, SyCool Split. 

Deze ontwikkeling markeert een significante uitbreiding van de activiteiten van Munters in Europa. In 2022 nam het Zweedse bedrijf al EDPAC over. Volgens Stefan Aspman, president van de Business Area Data Center Technologies bij Munters, weerspiegelt de nieuwe productie- en kantoorfaciliteit de voortdurende investeringen van het bedrijf in Europa. "De toenemende vraag naar innovatieve en energie-efficiënte koeloplossingen heeft het vergroten van onze productiecapaciteiten een logische volgende stap gemaakt”, aldus Aspman. 

Paul Holland, Managing Director Data Center Technologies bij Munters EMEA: ”Door onze productiecapaciteit uit te breiden, kunnen we beter inspelen op de capaciteits- en levertijdbehoeften van onze klanten in Europa.” 

Munters is weliswaar vrij onbekend in de Benelux maar ontwikkelt al sinds 1955 luchtbehandelings- en klimaatoplossingen. Het bedrijf heeft momenteel ongeveer 5000 werknemers en levert in meer dan 30 landen. In 2023 rapporteerde Munters Group AB een jaaromzet van circa 1,2 miljard euro.

Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.