Multitenant datacenters stomen door

DDI

Het jaar 2016 belooft weer een mooi datacenterjaar te worden. Nederlandse datacenterbeslissers hebben 2015 met een sterk kwartaal afgesloten en lijken zich weinig aan te trekken van de inzakkende wereldeconomie. Vanaf nu laten we ook het verschil zien tussen multi-tenant datacenters en single tenant datacenters en het zijn de eerste die ook in 2016 voor de meeste groei lijken te gaan zorgen. 

Hoewel een groot deel van 2015 redelijk vlak leek te verlopen, bleek dat de stilte voor de storm van het vierde kwartaal. In het vierde kwartaal was er een sterke toename in de markt waarneembaar van contracten, openingen en aankondigingen. De groei werd dan ook voornamelijk gerealiseerd bij multi-tenant datacenters, zoals we vanaf nu kunnen zien in de tabel. Veel multi-tenant datacenters rapporteren groei, terwijl bij single-tenant datacenters er meer een balans is. Er zijn single tenant datacenters die groeien, vooral waar het etailers en andere internetbedrijven betreft. Maar daar staat wel een krimp tegenover van andere datacenters die steeds meer van hosting, colocatie en de cloud gebruik maken, bijvoorbeeld als hete, lauwe of koude back-up faciliteit.

Ook zien we terug dat de trend naar meer vermogen per vierkante meter doorzet, door de voortgaande virtualisatie en opkomst van HD-apparatuur. Niet voor niets blijft vooral het niveau van investeringen in het datacenter op een hoog niveau. Alleen in het eerste kwartaal staan de investeringen op een iets minder hoog niveau, maar de verwachting is dat dat bijtrekt in de komende maanden.

Tabel: Dutch Datacenter Index, januari 2016

  Okt - Dec Jan – Mar Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 59 53 59
Vermogen 60 60 64
Investeringen 62 57 66
Totaal 61 57 64
       
Multi-tenant 75 69 77
Single tenant 51 50 55

Vooruitblik

Voor de lange termijn blijven zowel multi-tenant als single tenant datacenterbeslissers sterk positief, maar wel iets minder dan tijdens de laatste meting in november. 2016 zou wel eens het jaar van de diversificatie kunnen zijn. Wat vierkante meters betreft, lijkt het totaal vooral af te hangen wat de cloudreuzen Microsoft en Google besluiten bij te bouwen. Een datacentersegment dat twee jaar geleden nog niet eens bestond in Nederland. Maar ook bijvoorbeeld de komst van EdgeConnex, een Edge Datacenter, laat zien dat de variatie toeneemt. De footprint van het datacenter in het Nederlandse landschap wordt snel groter. En vind iedereen dat dan even leuk? Er is een boer in de Middenmeer die er anders over denkt, maar voor de lezers van een vakblad zijn het mooie tijden.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Januari 2014 - Januari 2016

DDI #1

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research