Multi-tenant datacenters stampen door

DDI-juni

De Dutch Datacenter Index is al enige maanden behoorlijk stabiel. Multi-tenant datacenters blijven stevig doorgroeien, terwijl single tenant datacenters blijven investeren in consolidatie en optimalisatie. Met de zomervakantie in aantocht, nemen de groeiverwachtingen voor de komende drie maanden iets af, maar het optimisme voor de middellange termijn neemt alleen maar toe. 

Met de Dutch Datacenter Index (DDI) brengen Pb7 Research en DatacenterWorks de activiteiten binnen de Nederlandse datacenters kort en krachtig in beeld. We meten iedere maand of de activiteit de afgelopen drie maanden is toegenomen dan wel is afgenomen en wat de verwachtingen zijn voor de komende drie en twaalf maanden. Het theoretische minimum van de Index is ‘0’, het maximum ‘100’. Tot zover zitten de scores ruim boven de 50, het punt waarbij groeiers en krimpers elkaar in evenwicht houden.

Juni 2018

Terugkijkend op de laatste drie maanden is de groei in vierkante meter datavloer en in gebruikt vermogen nog iets verder vertraagd, terwijl de investeringen blijven toenemen. Eigenaren van single-tenant datacenters blijven dataruimten consolideren, waardoor steeds meer ‘bezemkasten’ weer met bezems gevuld kunnen worden, terwijl de apparatuur verhuist naar centrale, professioneel ingerichte locaties. En aangezien ook het gebruik van colocatie, cloud en hosting toeneemt, profiteren daar multi-tenant datacenters weer van.

Tabel: Dutch Datacenter Index, Juni 2018

  Mar - Mei Juni - Aug Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 58 59 62
Vermogen 62 64 68
Investeringen 69 65 71
Totaal 64 63 68
       
Multi-tenant 76 73 82
Single tenant 50 51 52

Vooruitblik

Voor de komende drie maanden zien we dat deze trends doorzetten. Daarbij zien we dat de index op het gebied van oppervlakte en vermogen twee punten en op het gebied van investeringen met een punt is gedaald ten opzichte van de laatste meting. Volgens de ondervraagde datacenterbeslissers is dat tijdelijk, want in de 12-maandelijkse vooruitblik ziet we het optimisme juist wat verder toenemen. Het vermogen en de datavloer blijft bij single tenant datacenters wat krimpen, terwijl men blijft investeren in de kwaliteit en duurzaamheid van computerruimten. In de multi-tenant wereld zien we juist de schaal steeds meer toenemen.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Juni 2016 - Juni 2018

DDI juni

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research