Multi-tenant datacenters maken zich zorgen

Tot nog toe leken multi-tenant datacenters vrij goed bestand tegen economische tegenwind. Ze werden wat terughoudender met investeringen, maar rekenden desondanks op stevige groei. De zorgen zijn in december 2019 beduidend toegenomen. Intussen doen steeds meer single tenant datacenters hun best om het licht uit te doen.

In december blikken de datacenterbeslissers terug op de periode van september tot en met november. De afgelopen maanden zagen we dat single tenant datacenters meer tempo maken met het leeghalen van de racks. Er blijven maar weinig bedrijven over die nog actief investeren in eigen computerruimtes. Steeds meer workloads gaan naar de cloud. En hoe leger de racks worden, hoe groter de kans ­bestaat dat er voor colocatie wordt gekozen voor de resterende apparatuur. Multi-tenant datacenters zijn, gemiddeld genomen, nog ­altijd positief, maar aanzienlijk minder dan in oktober en de afgelopen jaren (!). Sterker nog, ze verwachten dat de investeringen het ­komende jaar wel eens zouden kunnen gaan krimpen in vergelijking met het afgelopen jaar.

Tabel: Dutch Datacenter Index, December 2019

 

Sep– Nov

Dec – Jan

Plus 12 maanden

Vierkante meters in gebruik

55

53

63

Vermogen

57

55

66

Investeringen

52

48

47

Totaal

55

52

58

 

 

 

 

Multi-tenant

62

60

70

Single tenant

45

41

42

De driemaandelijkse vooruitblik daalt in december met nog 4 punten tot 56. Deze daling valt deels te verklaren als een seizoenseffect, maar er lijkt nu toch echt wat meer aan de hand te zijn. De daling wordt ook vooral veroorzaakt door multi-tenant datacenters, waar de index zelfs met 5 punten terugloopt. Het lijkt erop dat er onvoldoende vertrouwen is dat het moratorium in Amsterdam en de Haarlemmermeer op korte termijn en zonder al te grote beperkingen wordt opgeheven. En terwijl in eerste instantie andere gemeenten datacenters met open armen wilden ontvangen, ontstaan er steeds meer twijfels over de wenselijkheid van energieslurpende dozen die relatief weinig werkgelegenheid creëren. De stikstofproblematiek maakt het er ook niet eenvoudiger op.

De twaalfmaandelijkse vooruitblik bevestigt dat toch wat pessimistische beeld. Er is minder vertrouwen in de groei en de index levert nog eens vijf punten in ten opzichte van oktober. Ook nu zien we dat het vooral aan de verwachtingen van multi-tenant datacenters ligt. Zij laten de index zelfs met 7 punten dalen voor het komende jaar. Netto staan we nog altijd voor groei van het datacenterlandschap. Maar de vooruitzichten voor het komend jaar, met de rem op de economie en de uitdagingen rond nieuwbouw, zijn niet bijzonder rooskleurig. Hoe eerder er duidelijkheid komt, hoe beter! 

Figuur: Dutch Datacenter Index, November 2017 - December 2019

DDI december 2

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research