Multi-tenant datacenters maken zich nog meer zorgen

In februari zien we dat de zorgen van multi-tenant datacenters verder zijn doorgegroeid. Ondanks dat single tenant datacenters een snel krimpende footprint laten zien, profiteren datacenters daar maar beperkt van. Dat de bouwstop in Amsterdam en Haarlemmermeer nog altijd niet van tafel is, zet vooral de internationale positie onder enige druk.

In december blikken de datacenterbeslissers terug op de periode van november tot en met januari. Mede door de teruggelopen economische verwachtingen is de transitie naar de cloud in een versnelling geraakt. Single tenant datacenters lopen sneller leeg en de investeringen in bedrijfseigen datacenters nemen steeds verder af. Multi-tenant datacenters profiteren vooral doordat cloudaanbieders steeds meer datacenterruimte moeten huren om aan de vraag te voldoen. De groei in colocatie voor eindgebruikers blijft daar duidelijk bij achter. Intussen zien we vooral het sentiment bij multi-tenant datacenters teruglopen. De afgelopen drie maanden zagen we een iets positiever beeld op het gebied van investeringen, maar de groei in datavloer en vermogen blijft achter bij wat we in het vierde kwartaal ­gewend zijn om te zien.

Tabel: Dutch Datacenter Index, Februari 2020

 

Nov – Jan

Feb – Apr

Plus 12 maanden

Vierkante meters in gebruik

55

52

60

Vermogen

56

54

63

Investeringen

54

47

47

Totaal

55

51

56

 

 

 

 

Multi-tenant

62

57

65

Single tenant

46

43

45

De driemaandelijkse vooruitblik daalt in februari nog eens met 1 punten tot 51. Deze daling valt hooguit deels te verklaren als een seizoenseffect, Vooral multi-tenant datacenters zijn minder positief geworden en laten de index nog maar eens met 3 punten teruglopen. Het vertrouwen in een spoedig opheffen van het moratorium in Amsterdam en de Haarlemmermeer en zonder al te grote beperkingen is allerminst hersteld. Zelfs als dat gebeurt, zijn er nog voldoende uitdagingen bij nieuwbouw in de energieschaarse regio.

De twaalfmaandelijkse vooruitblik bevestigt dat pessimistische beeld nog maar eens. Er is minder vertrouwen in de groei en de index ­levert wederom twee punten in ten opzichte van december. Die terugval wordt nu volledig door multi-tenant datacenters veroorzaakt, aangezien de index voor multi-tenant datacenters zelfs met 5 punten terugloopt. Als het sentiment nog verder daalt, kunnen we in de komende maanden voor het eerst een totaalscore van onder de 50 tegemoetzien.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Februari 2018 - Februari 2020

DDI feb 2020

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research