Monitoren van waterverbruik datacenters wordt steeds belangrijker

daniele-levis-pelusi-QHSuZvRUZXY-unsplash

Het monitoren van waterverbruik in datacenters wordt steeds belangrijker, zowel maatschappelijk als bedrijfseconomisch. In een recent interview op de website van de NEN benadrukt Arjan Westerhof, lid van de NEN-normcommissie Computerruimten en datacenters, dat het bewust omgaan met water een cruciale rol speelt in de toekomst van de sector.

De Water Usage Effectiveness (WUE) norm, die het waterverbruik van datacenters meet, heeft een herziening ondergaan. Westerhof merkt op dat de basis van de norm wel goed was, maar dat bepaalde aspecten verder konden worden verfijnd. "De nieuwe versie geeft beter aan hoe efficiënt een datacenter omgaat met het waterverbruik”, aldus Westerhof. "De WUE geeft nu meer inzicht, wat in het verleden ontbrak."

De nieuwe versie van de WUE zal ook rapporteren over het soort water dat wordt gebruikt en de mate van waterschaarste. Dit omvat bijvoorbeeld bronwater, drinkwater of oppervlaktewater. Met deze gegevens kunnen datacenters beter sturen op hun toekomstige watergebruik. De bedoeling is dat de nieuwe versie van de WUE over drie jaar klaar is voor gebruik.

Met de toename van het aantal datacenters en de afnemende beschikbaarheid van water, worden normen zoals de WUE steeds belangrijker. Westerhof benadrukt dat er niet alleen naar energieverbruik wordt gekeken, maar ook naar de rol van water. "Dat bewustzijn groeit echt en dat is een goede zaak”, zegt hij. "Je ziet ook dat in eigen duurzaamheidsrapportages van datacenters over energieverbruik de WUE vaker terugkomt."

Westerhof is lid van de normcommissie en zou graag meer deelnemers en inhoudelijke kennis zien in deze commissie. "Het is nodig bij het maken van goede normen”, aldus Westerhof. "We hebben professionals uit het veld nodig om te zorgen dat de nieuwe afspraken inhoudelijk op goed niveau zijn."

Hij benadrukt in het artikel op de website van de NEN ook het belang van maatschappelijke verantwoordelijkheid voor bedrijven. "Je laat immers een ecologische footprint achter met jouw activiteiten en je bent moreel verplicht die zo klein mogelijk te maken”, zegt hij. "Deelnemen aan een normcommissie kan daarbij helpen en je zit aan de voorkant om zaken te verbeteren."

 

Foto door Daniele Levis Pelusi op Unsplash

Lees ook
Discussie: ’Zijn Europese datacenters niet klaar voor AI-workloads?’

Discussie: ’Zijn Europese datacenters niet klaar voor AI-workloads?’

Op LinkedIn is een discussie gaande over de vraag of Europese datacenters wel klaar zijn voor het draaien van zware AI-workloads. Die discussie wordt verder gevoed door een recent rapport waarin helder wordt gesteld: ‘The European data centre market is not ready for AI customers’.

Amazon lijkt Microsoft te volgen met verminderen investeringen in AI-datacenters

Amazon lijkt Microsoft te volgen met verminderen investeringen in AI-datacenters

Het aantal technologiereuzen dat zijn plannen voor AI-datacenters aanpast, stijgt naar twee. Volgens rapporten van de banken Wells Fargo en TD Cowen heeft Amazon de onderhandelingen over sommige deals rond AI-datacenter, voornamelijk in Europa, stilgelegd.

Wethouder: Amsterdam moet op slot voor datacenters tot 2035

Wethouder: Amsterdam moet op slot voor datacenters tot 2035

Het is de categorie nieuws waarmee Amsterdam tot ver buiten de landsgrenzen de pers zal halen. In en rond de hoofdstad zal er tot 2035 geen ruimte op het elektriciteitsnet voor datacenters worden vrijgemaakt. Dat is het voorstel van wethouder Pels waarover de gemeenteraad volgende maand vergadert.