<


Microsoft wil nog twee datacenters bouwen in Middenmeer

datacenter2

Microsoft breidt zijn bouwplannen in de kop van Noord-Holland uit. Naast de twee datacenters die op dit moment al op Agriport A7 worden gebouwd heeft het bedrijf plannen om nog twee datacenters te bouwen. Zodra de bouw van deze datacenters is afgerond beschikt het bedrijf over grofweg 11 hectare datacenterruimte in Middenmeer.

In Middenmeer staat momenteel het datacenter AMS05 van Microsoft, terwijl AMS06 datacenter momenteel in aanbouw is. Om na de bouw van AMS06 direct te kunnen beginnen met de bouw van nog twee datacenters heeft Microsoft nu alvast vergunningen aangevraagd voor de komst van AMS07 en AMS08. Deze twee extra datacenters krijgen een gezamenlijk oppervlak van 59.348 m2. Dit betekent dat de totale datacenteroppervlakte waarover Microsoft dan in Middenmeer beschikt uitkomt op ruim 112.000 m2.

Verzet

In totaal heeft Microsoft 37 hectare grond gekocht in Middenmeer. Deze grond grenst direct aan de tuinbouw. Microsoft wordt in Middenmeer niet door iedereen met open arme ontvangen. Met name lokale boeren verzetten zich tegen de komst van de datacenters, aangezien deze gebouwd worden op grond die oorspronkelijk is bedoeld voor agrarische doeleinden. De gemeente Middenmeer is echter bereid het bestemmingplan aan te passen om voor Microsoft de weg vrij te maken om met de bouw te beginnen. Tenminste één boer zou al een bezwaar hebben ingediend tegen de bouw.

Uiteindelijk moeten de glastuinbouw en de datacenters van Microsoft elkaar gaan aanvullen en ondersteunen. Zo wil Microsoft energie die door de glastuinbouwers wordt opgewekt gaan gebruiken in zijn datacenters, terwijl de tuinbouwers warmte die wordt gegenereerd in de datacenters kunnen hergebruiken voor het verwarmen van kassen.

Dossiers
Lees ook
Amerikaans datacenter haalt elektriciteit rechtstreeks uit kerncentrale

Amerikaans datacenter haalt elektriciteit rechtstreeks uit kerncentrale

Datacenterbedrijven over de hele wereld zijn op zoek naar energiebronnen die hen voorzien van goedkope en zo schoon mogelijke elektriciteit. Sommige partijen komen dan uit bij waterstof. Andere ondernemingen kijken naar kernenergie. Een voorbeeld hiervan is Cumulus Data.

IT-bedrijf geeft garantie voor energieverbruik van storagesystemen in datacenter

IT-bedrijf geeft garantie voor energieverbruik van storagesystemen in datacenter

Datacenters zien zich al jaren geconfronteerd met veel publicitaire tegenwind. Het zouden energieslurpers zijn en het milieu te zwaar belasten. Wat hierbij nog wel eens vergeten wordt, is dat met name ook de IT-systemen die in het datacenter staan opgesteld verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het energieverbruik.

ECL lanceert off-grid datacenter op basis van groene waterstof

ECL lanceert off-grid datacenter op basis van groene waterstof

ECL heeft een modulair, off-grid datacenter geïntroduceerd dat draait op groene waterstof. De startup levert deze datacenters vanaf het tweede kwartaal in blokken van 1 MW met een uptime-garantie van 99,9999 procent.