Microsoft stelt noodstroomgeneratoren beschikbaar aan energienetwerk in VS

Microsoft maakt bekend de noodstroomgeneratoren van zijn datacenter in het Amerikaanse Cheyenne, Wyoming beschikbaar te stellen aan het reguliere energienetwerk in de stad. Hiermee wil Microsoft de betrouwbaarheid van het energienetwerk vergroten, zonder dat de energiekosten hiervoor hoeven te worden verhoogd.

Dit maakt Microsoft bekend in een blogpost. De aankondiging komt gelijktijdig met de aankondiging dat Microsoft de totale hoeveelheid windenergie die het bedrijf in de Verenigde Staten afneemt nagenoeg heeft verdubbeld. In totaal neemt het bedrijf 237 MW aan windenergie af van windmolenparken van de bedrijven Black Hills Energy (de Happy Jack en Silver Sage windmolenparken) en Allianz Risk Transfer (het Bloom Wind Project). De totale hoeveelheid door Microsoft in de VS afgenomen windenergie uitkomt op ongeveer 500 MW. De windenergie die bij Black Hills Energy en Allianz Risk Transfer wordt afgenomen zet Microsoft in om zijn datacenter in Cheyenne voortaan volledig met windenergie aan te kunnen drijven.

Geen nieuwe energiecentrale nodig

Microsoft meldt daarnaast dat Black Hills Energy op het punt stond een nieuwe energiecentrale te bouwen om de betrouwbaarheid van het energienetwerk in Cheyenne te kunnen garanderen. Door de noodstroomgeneratoren van zijn datacenter in Cheyenne beschikbaar te stellen hoeft deze energiecentrale nu niet gebouwd te worden. De noodstroomgeneratoren van Microsoft draaien op aardgas, wat een efficiënter alternatief is dan dieselgeneratoren.

In de onderstaande infographic zet Microsoft uiteen hoeveel duurzame energie het in welke Amerikaanse staat afneemt.

Dossiers
Lees ook
‘Nederland heeft kleinere projecten voor groene waterstof nodig’

‘Nederland heeft kleinere projecten voor groene waterstof nodig’

Waterstof wordt steeds meer gezien als een belangrijk onderdeel van de toekomst van onze energievoorziening - ook voor datacenters. De belangstelling voor met name groene waterstof - waterstof die met groene elektriciteit wordt gerealiseerd - is enorm. Toch zien we dat de elektrolyseprojecten die hiervoor nodig zijn, lastig van de grond komen.

Waterstof-gemeenschap zet eigen branchevereniging op

Waterstof-gemeenschap zet eigen branchevereniging op

Nederland is een branchevereniging rijker die belangrijk kan worden voor de datacentersector. NLHydrogen is de branchevereniging die de waterstofsector wil verbinden, versterken en vertegenwoordigen. “Samen gaan we voorop in de realisatie van een CO₂-vrije samenleving.

‘De energietransitie moet sneller’

‘De energietransitie moet sneller’

Dat zegt prof.dr. Kornelis Blok in zijn afscheidsrede. Blok was jarenlang verbonden aan de Universiteit Utrecht en later de TU-Delft. Hij heeft zich zijn leven lang bezig gehouden met de energietransitie. Hij leverde onder andere een bijdrage aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Ook was hij oprichter van adviesbureau Ecofys.