Microsoft faciliteert test met brandstofcellen voor backup power in datacenters
In de zoektocht naar duurzame oplossingen voor de energie-intensieve IT-sector, hebben Caterpillar, Microsoft en Ballard Power Systems een belangrijke stap gezet. In een gezamenlijk project - H2@Scale geheten - laten zij zien dat op waterstof gebaseerde brandstofcellen een veelbelovende rol kunnen spelen in het waarborgen van de continuïteit van datacenters, die immers afhankelijk zijn van een stabiele energievoorziening.
Het project, geleid door Caterpillar en uitgevoerd in samenwerking met Microsoft en Ballard Power Systems, demonstreert het gebruik van een brandstofcel als backup energieoplossing in een datacenter van Microsoft in Cheyenne, Wyoming. Gedurende een simulatie van 48 uur werd bewezen dat een 1,5 MW waterstofbrandstofcel in staat is om een datacenter van stroom te voorzien, zonder enige onderbreking.
De sleutel tot het succes van deze oplossing ligt in de waterstofbrandstofcellen. Deze technologie biedt een koolstofarme energiebron, die niet alleen helpt bij het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook robuuste en betrouwbare energie levert. In tegenstelling tot traditionele noodstroomgeneratoren die vaak op diesel draaien, bieden op waterstof gebaseerde brandstofcellen een schonere oplossing.
Microsoft faciliteerde de demonstratie door hun datacenter beschikbaar te stellen, terwijl Ballard een waterstofbrandstofcelmodule leverde. Caterpillar zorgde voor de integratie van de systemen en ontwikkelde de stroom- en microgridbesturingen, die de basis vormen van deze aanpak. Door het gebruik van hun Power Grid Stabilization (PGS) systemen in combinatie met de brandstofcel, kon de samenwerking aantonen dat het niet alleen gaat om het leveren van energie, maar ook om het stabiliseren van het energienet.
Deze demonstratie benadrukt de potentie van brandstofcellen voor datacenters. De traditionele methoden voor het leveren van backup energie, zoals dieselgeneratoren, zijn niet langer houdbaar in een wereld waar duurzaamheid en koolstofreductie centraal staan. Waterstofbrandstofcellen bieden volgens de projectpartners een schaalbare en efficiënte oplossing die niet alleen voldoet aan de uptime-vereisten, maar ook helpt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
De integratie van waterstof in datacenterinfrastructuur zou de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kunnen verminderen en tevens kunnen bijdragen aan het behalen van klimaatdoelen.