Met OPTO 22 IT en OT op een veilige en logische manier koppelen

Het scheiden van IT en OT heeft goede redenen. Er zijn manieren om de twee te koppelen op een logische en veilige manier. Daarmee wordt aan alle eisen van veiligheid, data integriteit en compliance voldaan. OPTO 22 heeft de EPIC om dit mogelijk te maken.

 

groovEPIC_w_Phone-500386

Strikt gescheiden

IT en OT zijn lange tijd beschouwd als twee verschillende zaken, die om meerdere redenen gescheiden waren. De eisen en rol van OT is er altijd een geweest waarbij 100 procent continuïteit en beschikbaarheid voorop stond. Wat er aan data vrijkomt en weer nodig is om processen te laten verlopen moet ook vrij van fouten zijn. Daarnaast is er nog de veiligheid. Aan de hand van OT data kunnen intellectueel eigendom en gepatenteerde procesmethoden duidelijk worden.

Trend IT nodig voor OT

IT is om die redenen, en nog wel meer, op afstand van de OT gehouden. Dat gebeurt nog steeds op veel plekken. Tegelijk is er een duidelijke trend zichtbaar en die is dat IT nodig is om de OT maximaal te kunnen aansturen, benutten en monitoren.

De grote uitdaging bij deze trend is via IT toegang te krijgen tot OT, zonder dat dit via een intern netwerk naar buiten (“het internet”) kan lekken. Er zijn methoden dit risico te minimaliseren door de inzet van veel security hardware aan de IT kant. Kosten en complexiteit zijn dan onvermijdelijke aandachtspunten.

OPTO 22

Er is ook een andere manier om deze koppeling van IT en OT mogelijk te maken. Het Amerikaanse OPTO 22 heeft daar met EPIC een zeer interessante oplossing voor. EPIC staat voor Edge Programmable Industrial Controller. EPIC is een opensource ARM hardware oplossing met een hardened Linux OS. Het configureren van EPIC gaat via de touchscreen of een browser. Elke EPIC heeft daarvoor ethernet en USB aansluitingen. Ook een HDMI aansluiting voor een externe monitor ontbreekt niet. Om OT data op te halen is elke EPIC voorzien van 4 tot 24 kanalen. EPIC geeft daarbij onscreen aan of de aansluitingen goed zijn.

Robuuste hardware en software

De kracht van EPIC is meer dan de robuuste hardware. Deze kan namelijk overweg met een groot aantal (opensourced) programma’s. Hierdoor is het mogelijk de data van een groot aantal OT-industrie standaarden, waaronder Allen-Bradley, Siemens PLC en Modbus op te halen. Met andere software is programmering, scripting en het maken van flowcharts – wederom via de touchscreen of een computer in het dedicated netwerk – mogelijk.

 

  groovHardwareArchitecture_exploded-500

Een EPIC-unit haalt data op en kan die vervolgens op een veilige manier naar het IT-netwerk communiceren.

Voor EPIC maakt het daarbij niet uit of het een bedrijfsnetwerk is of dat er data wordt uitgewisseld met applicaties in clouds van AWS, Azure of IBM.

Key voor deze veilige uitwisseling is de Sparkplug software die gebruik maakt van het MQTT-protocol. Hierdoor wordt de hoeveelheid te versturen en ontvangen data geoptimaliseerd voor push van alleen gemodificeerde data.

 

Succesvol

OPTO 22, in Nederland vertegenwoordigd door Mulder-Hardenberg, is met EPIC al jaren succesvol. Toch valt op dat een groot deel van de markt met product en daarmee de mogelijkheden nog niet kent. De oorzaak heeft alles te maken met de historisch verklaarbare strikte scheiding tussen IT en OT. OPTO 22 heeft zich in het verleden op de OT-markt gericht. Mulder-Hardenberg ziet dat in Nederland de OT systemintegrators en softwareontwikkelaars OPTO 22 en EPIC steeds beter kennen.

Gezocht IT-OT cases

Maar er is een groep die ontbreekt. Dat zijn bedrijven en technici die vanuit de IT kijken naar OT. Met die grote en brede groep wil Mulder-Hardenberg graag in contact komen.

De oproep is dan ook: wil je meer weten hoe je IT op een veilige en logische manier met OT kan laten communiceren. Een oplossing die garandeert dat je je investeringen in korte tijd zijn terugverdiend? Neem dan contact met ons op. Hans van Heerwaarden en zijn collega’s leggen graag uit, met demonstraties en aan de hand van concrete cases in Nederland, waarom EPIC het antwoord is voor de meeste IT-OT vraagstukken. Heb je een IT-OT case die onoplosbaar lijkt? Laat het Hans weten. De kans is groot dat je met EPIC de ontbrekende schakel in handen hebt.

Lees ook
Vertiv-experts voorspellen essentiële dienstverleningsrol voor datacenters in 2021

Vertiv-experts voorspellen essentiële dienstverleningsrol voor datacenters in 2021

Versnelde digitalisering, versterkte edge en meer trends binnen het digitale ecosysteem - Dit is één van de datatrends voor 2021 die zijn vastgesteld door experts van Vertiv.

Vooruitblik op UPS Day 2020

Vooruitblik op UPS Day 2020

Op 10 december vindt de UPS Day 2020 plaats - dit jaar geheel virtueel. Tijdens dit event wordt u geheel bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rond de energievoorziening van datacenters. Maar wat zijn die ontwikkelingen eigenlijk? Als vooruitblik op dit event vroeg redactie van DatacenterWorks een aantal toonaangevende aanbieders naar hun visi1

Het IT Infra event vindt dit jaar digitaal plaats. Schrijf u nu in voor deze unieke editie!

Het IT Infra event vindt dit jaar digitaal plaats. Schrijf u nu in voor deze unieke editie!

Op 10, 11 en 12 november vindt het IT Infra event plaats, dit keer in digitale vorm. Door de huidige coronacrisis, zijn steeds meer mensen en bedrijven afhankelijk van de IT-wereld. De IT infrastructuur en datacenter wereld zijn belangrijker dan ooit tevoren. In drie dagen worden bezoekers door technische en interactieve webinars van de exposanten1