Mees Lodder overleden

Mees Lodder zw

Zaterdag 14 december 2019 is geheel onverwacht Mees Lodder overleden. Daarmee neemt de datacenterindustrie afscheid van een markante persoonlijkheid die onder andere bekend werd met KyotoCooling en - nog zeer recent - de Datacenter Idle Coefficient en de Server Idle Coefficient. 

Mees Lodder werd op 14 mei 1961 geboren in Groningen. Afgestudeerd aan de TU Delft (Werktuigbouwkunde) was hij werkzaam voor onder andere Van Leer Consult, Brouwer Delft, CDS Engineering, Ballast Nedam en Bulters & Bulters. 

In 2008 was hij een van de oprichters van het bekende KyotoCooling. Met dit bedrijf werd hij  wereldwijd actief met een koelsysteem voor datacenters dat gebaseerd is op een langzaam draaiend aluminium wiel. Later startte hij samen met enkele partners WCooliT, een technisch adviesbureau dat onder andere het fenomeen ‘fysieke scheiding’ in racks en gangen op de agenda van datacenter managers wist te krijgen. 

De laatste jaren hield Mees Lodder zich ook nadrukkelijk bezig met het feit dat veel datacenters een vrijwel vlak energiegebruik kennen, terwijl de IT-workload van datacenters vaak juist een grillig verloop kent. Dat heeft onder andere geleid tot het fenomeen ‘datacenter idle coefficient’ en de ‘server idle coefficient’ (SIC). Deze laatste geeft de mate aan waarin een server wél energie verbruikt maar géén IT-werk verricht. Deze SIC vormt de basis voor een belangrijk project op het gebied van energiebesparing in datacenters dat onlangs is gelanceerd door de Amsterdam Economic Board in samenwerking met Green IT Amsterdam, de RVO en de Omgevingsdienst Noordzeekanaal Gebied - het zogeheten LEAP-project. Met tomeloze energie wist hij zelfs internationale instituten als The Uptime Institute geïnteresseerd te krijgen in deze ideeën rond deze twee idle coëfficiënten.

Mees Lodder had vaak een geheel eigen kijk op de wereld van het datacenter. En wist met zijn vaak prikkelende manier van presenteren veranderingen in de sector in gang te zetten. Met het heengaan van Mees Lodder heeft de Nederlandse datacenterindustrie een markante persoonlijkheid verloren.