Meer problemen cloud providers en op andere tijdstippen

Thousand-Eyes-400bij300

Volgens ThousandEyes zijn de afgelopen maanden de problemen bij cloud providers sterk toegenomen. Het aantal incidenten met 100% packet loss nam in het eerste kwartaal met tientallen procenten toe. Zowel de clouds van telco’s als providers lieten dat beeld zien.

 

 

De rapportage van ThousandEyes spreekt over een stijging van het aantal wereldwijde incidenten in maart met 63 procent ten opzichte van januari. In juni was er een stijging van 45 procent in vergelijking met de eerste maand van het jaar.

 

Bij cloudproviders zijn er in de eerste zes maanden van het jaar 400 incidenten gesignaleerd waarbij sprake was van een 100% package loss. Op dat moment is er dus geen mogelijkheid data te versturen of te ontvangen. Of dat incidenten dan een minuut duurt of een uur is minder belangrijk.

 

Voor alle andere aanbieders van op IP gebaseerde diensten was het aantal incidenten veel groter. Men telde er daar 4.500 in dezelfde periode. Daarbij moet niet vergeten worden dat er hier eerder sprake is van kettingreacties en onderlinge afhankelijkheden. Dat zelfde geldt voor de omvang van de groep. Er zijn meer hosters en telco’s dan dedicated cloud aanbieders.

 

 

Tijdstippen

 

In het rapport staan de diverse storingen uitgelegd, net als de impact. In die opsomming staat een constatering die wellicht achterhaald is. De opmerking is dat de meeste ISP incidenten in Noord Amerika “typically occur outside of business hours…”. Vervolgens volgt de uitleg dat er dan minder personeel beschikbaar is en het verkeersvolume lager is. Daardoor duurt het langer eer dit soort incidenten is opgelost.

 

De grote toename van het aantal thuiswerkers in de EU heeft er voor gezorgd dat het verkeerspatroon dan de internet exchanges waarnemen is veranderd. Datacenters en providers moeten dat beeld ook herkennen. Het is dan ook logisch te verwachten dat monitoring en zelfs beheer daarop is aangepast.

 

Uit de opmerkingen van ThousandEyes kan dat echter niet worden gehaald. In dat geval zou een deel van de toename van de 100% packet loss incidenten van langere duur in Amerika dus ook een indicatie zijn dat aan de IT zijde de impact van The New Normal, met veel home offices en werken op andere tijdstippen, nog niet geheel is doorgedrongen.

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.