Mark Boeren Pathema: ‘circulair omgaan met water voor datacenters heel goed mogelijk'

Pathema-Logo-280210

Pathema levert innovatieve oplossingen voor duurzame waterbehandeling en signaleert steeds meer aandacht voor de watertransitie vanuit de datacentersector. Mede-eigenaar Mark Boeren: “Water is een schaars goed, waar we verantwoord mee om moeten gaan.”

Pathema_mrt20-HR20-600

De oplossingen van Pathema zijn gericht op circulaire koelwaterbehandeling. “In een waterrijk land als Nederland klinkt het misschien vreemd”, vertelt Mark Boeren, “maar je ziet dat het watertekort toeneemt. Het is jammer dat we drinkwater gebruiken om datacenters te koelen, terwijl er circulaire oplossingen zijn voor duurzame watervoorziening.” In de IT-sector worden circulaire koeloplossingen daarom steeds belangrijker. Droog koelen is een optie, maar verbruikt meer energie dan natte koeling.

 

Om het gebruik van drinkwater terug te dringen, zijn er andere oplossingen. Pathema hielp al eerder datacenters aan circulaire koelwaterbehandeling. Het verhoogde daarmee zelfs de redundantie door ervoor te zorgen dat meerdere soorten water beschikbaar zijn om mee te koelen, zoals oppervlaktewater, afvalwater en regenwater. “Als je onze koeloplossingen vergelijkt met conventionele systemen, dan gebruiken we minimaal vijftien tot maximaal zestig procent minder water. Bovendien vermindert het gebruik van chemicaliën met 100% en het gebruik van drinkwater tot 98 procent.”

Van verbruiker naar leverancier

Volgens Boeren kunnen datacenters met een circulair systeem zichzelf evolueren van watergebruiker naar waterleverancier. “Datacenters hebben vaak behoefte aan een grote restcapaciteit, ook qua water. Als zij in de buurt van een waterzuivering zitten, kunnen zij deze overcapaciteit in warme perioden inzetten voor de waterbehoefte van bijvoorbeeld de landbouw. Hierdoor worden datacenters een deel van de oplossing.”

Lage investering

De investering voor een overstap naar circulair koelen is relatief laag. Pathema levert plug and play-oplossingen vanaf 100.000 euro. “En in de meest extreme gevallen loopt dat op naar 500.000 euro. Meestal wordt die investering al binnen drie jaar terugverdiend”, weet Boeren. “Daarnaast bieden we full-operational lease aan, waarmee klanten volledig worden ontzorgd. De maandelijkse kosten hiervan liggen lager dan de chemicaliën- en drinkwaterkosten die nodig zijn voor een chemische zuiveringsoplossing. Bovendien kunnen onze systemen ook worden geplaatst in een operationeel datacenter: ruim 80 procent van onze klanten is retrofitter.” Uiteindelijk wil Pathema naar een model waar datacenters van afvalwater koelwater gaan maken. “Met de mogelijkheden van nu kan dat ook. Eigenlijk slaat het nergens meer op om drinkwater in een koeltoren te pompen. We hebben echter nog veel werk te doen om dat te bewerkstelligen.”

Lees ook
Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

Amazon Web Services (AWS), de cloud computing-arm van Amazon, heeft een interessante stap gezet in het beheren van haar datacenters door gebruik te maken van gerecycled water. Dit soort water staat ook wel bekend als behandeld afvalwater. Het wordt gebruikt voor het koelen van servers.