Lente maakt een eind aan groeivertraging

DDI-mei

We zien in de cijfers dat dossiers als de Brexit en de handelsrelatie met China nog altijd boven de markt hangen, maar dat het vertrouwen in een goede afloop, voor wat de datacenteractiviteiten betreft, toenemen. Vooral het verbeterde sentiment ten aanzien van de 12-maandelijkse groeiverwachting kunnen we als een positief signaal zien.

In mei blikken de datacenterbeslissers terug op de periode van februari tot en met april. ­Datacenterbeslissers geven aan dat de groei in verhuurde meters en vermogen iets is ­versneld, in beide gevallen met een punt. Maar doordat de investeringen juist wat minder snel zijn ­gegroeid, blijft de index op 63 punten staan, net als in maart. De scores van single en multi-tenant datacenters blijven ook gelijk, wat duidt op een verdergaande sterke groei bij multi-tenant datacenters en een lichte krimp van de activiteiten bij single tenant ­datacenters.

Vooruitblik

De driemaandelijkse vooruitblik stond in maart op het laagste punt van de afgelopen twee jaar. In mei zien we dat het optimisme voor de korte termijn weer wat verbetert. Dat wordt vooral veroorzaakt door het optimisme van de colocatieaanbieders, die profiteren van de ­toenemende vraag naar colocatie door ­cloudaanbieders en de toenemende vraag naar colocatie en vooral cloud van ‘regulier’ bedrijven en instellingen.

Tabel: Dutch Datacenter Index, Mei 2019

  Feb – Apr Mei – Jul Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 61 57 56
Vermogen 64 61 63
Investeringen 64 65 65
Totaal 63 62 62
       
Multi-tenant 75 73 76
Single tenant 49 48 44

De 12-maandelijkse vooruitblik verbetert eindelijk weer, maar zit in vergelijking met de laatste twee jaar nog altijd op een relatief laag niveau. Vooral multi-tenant datacenters zijn weer wat optimistischer geworden, terwijl veel single tenant datacenters een afname van ­activiteiten voorzien. We blijven met een minderheid van multi-tenant datacenters zitten - van vooral buiten de Metro Regio Amsterdam - die moeite hebben om te groeien.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Mei 2017 - Mei 2019

DDI mei

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 research