Kubernetes Emissions Insights Tool is belangrijke aanvulling op bestaande milieu-inzichten van datacenters

sustainable-aknostic-kubernetes

Aknostic, een specialist in cloud-oplossingen, introduceert de Kubernetes Emissions Insights Tool (KEIT). Deze tool helpt bedrijven inzicht te krijgen in de milieu-impact van de hardware die zij in hun eigen of colo-datacenter in gebruik hebben voor cloud-gebruik. De tool biedt een belangrijke aanvulling op bestaande meetgegevens over de milieubelasting van de technische infrastructuur van datacenters. KEIT is speciaal ontwikkeld om de ecologische voetafdruk van cloud-infrastructuren te meten, inclusief het energieverbruik van apparatuur waarop cloud-applicaties draaien en de koolstofemissies van IT-hardware.  

Met de Kubernetes Emissions Insights Tool kunnen datacenter-beheerders hun IT-klanten ondersteunen bij het nemen van concrete stappen richting duurzamer beheer van hun infrastructuur. De tool meet en analyseert de ecologische impact van Kubernetes-omgevingen, een veelgebruikte softwaretool voor het beheren van cloud workloads. Aknostic baseert deze emissie-tool op de Sustainable Carbon Intensity (SCI), een ISO-standaard die rekening houdt met het energieverbruik van software, de koolstofintensiteit van de gebruikte energie en de milieukosten van IT-hardware. 

Voor datacenter-beheerders biedt de KEIT-tool waardevolle aanvullende informatie. Hoewel zij vaak al inzicht hebben in de milieu-impact van hun fysieke infrastructuur, blijft het lastig om concrete gegevens te verkrijgen over de impact van de IT-applicaties die in hun datacenters draaien. KEIT biedt hier een uitkomst door meetgegevens te leveren die nuttig zijn naast de bestaande data over de milieubelasting van de power- en koelinginfrastructuur. 

Daarnaast maakt KEIT het voor IT-afdelingen of cloud providers mogelijk om op basis van deze gegevens strategische beslissingen te nemen, zoals het verplaatsen van workloads naar regio's met minder koolstofintensieve energie of het optimaliseren van servergebruik tijdens periodes met meer hernieuwbare energie. Deze aanpassingen kunnen niet alleen de bezettingsgraad van datacenters verbeteren, maar uiteraard ook de totale milieubelasting van de faciliteit significant verminderen.

Lees ook
Na 30 jaar onbekend hoeveel bedrijven (kunnen) besparen op energieverbruik

Na 30 jaar onbekend hoeveel bedrijven (kunnen) besparen op energieverbruik

De Algemene Rekenkamer stelt dat het niet plausibel is dat de ambities van dit rijksbeleid voor energiebesparing in de afgelopen 15 jaar zijn gehaald. Tot 1 juli 2023 vielen circa 90.000 bedrijven en instellingen (scholen, kerken, verenigingen) onder deze verplichting

Gartner: grote techbedrijven en enterprise-organisaties gaan steeds meer investeren in eigen energievoorziening

Gartner: grote techbedrijven en enterprise-organisaties gaan steeds meer investeren in eigen energievoorziening

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de daaruit voortvloeiende exponentiële groei in dataverbruik, staan grote techbedrijven en steeds meer enterprise-organisaties voor een uitdaging. De afhankelijkheid van een stabiele energievoorziening wordt steeds crucialer, en de risico’s van energietekorten kunnen ze zich simpelweg niet meer1

Rapport brengt energieverbruik ChatGPT in kaart

Rapport brengt energieverbruik ChatGPT in kaart

Een nieuw onderzoek van onderzoeksbureau NewsworthyData naar het energieverbruik van ChatGPT biedt interessante inzichten voor iedereen die betrokken is bij het energiebeheer van datacenters. Het rapport belicht de aanzienlijke energiebehoefte van Large Language Models  (LLMs) en de potentiële impact op onze energievoorziening en het milieu.