Kosten per kW IT-capaciteit sterk afhankelijk van omvang datacenter

datacenter

Hoe groter het datacenter, hoe goedkoper het is om een kilowatt aan IT-capaciteit af te nemen. De kosten variëren van 5.467 dollar voor datacenters met een oppervlakte van meer dan 50.000 vierkante voet (circa 4.645 vierkante meter) tot 26.495 dollar voor datacenters van 500 tot 5.000 vierkante voet (46 tot 464 vierkante meter).

Dit blijkt uit het Cost to Support Compute Capacity Benchmark Study van Emerson Network Power, onderdeel van Emerson. Het onderzoek is onderdeel van de Data Center Performance Benchmark Series van het bedrijf. Voor het onderzoek zijn 41 datacenters in Noord-Amerika onderzocht.

64% lagere kosten per kW

De kosten per kW blijkt steeds verder af te nemen, naarmate de omvang van een datacenter toeneemt. De grootste afname in kosten is zichtbaar tussen datacenters van 500 tot 5.000 vierkante voet en datacenters van 5.001 tot 10.000 vierkante voet, met een daling van 64%.

Datacenters met een oppervlakte van 10.001 vierkante voet tot 25.000 vierkante voet blijken 47% lagere kosten per kW te rekenen dan datacenters van 5.001 tot 10.000 vierkante voet. Datacenters van 25.001 tot 50.000 vierkante voet rekenen 23% lagere prijzen dan datacenters van 10.001 tot 25.000 vierkante voet. Datacenters van meer dan 50.000 vierkante voet brengen 21% lagere kosten in rekening per kW dan datacenters van 25.001 tot 50.000 vierkante voet.

Energiekosten dalen hard

Vooral de energiekosten dalen hard naarmate een datacenter groter wordt, met een prijsverschil van 180% tussen de kleinste en grootste datacenters. Ook de operationele kosten dalen fors, met een verschil van 129%. Samen zijn deze twee kostenposten goed voor 80% of meer dan de totale jaarlijkse kosten van datacenters.

Naast de omvang van datacenters blijkt ook de dichtheid in racks van grote invloed op de kosten per kW in een datacenter. Zo rekenen datacenters met een gemiddelde rackdichtheid van 8,5kW 68% lagere kosten per kW dan datacenters met een rackdichtheid van 4,5kW.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Onderzoek: aantal storingen in datacenters neemt af, terwijl incidenten gemiddeld steeds kostbaarder worden

Onderzoek: aantal storingen in datacenters neemt af, terwijl incidenten gemiddeld steeds kostbaarder worden

Hoewel Uptime Institute de eerste is om toe te geven dat cijfers die datacenters verschaffen over storingen en outages met enige reserve moeten worden bekijken, durft de organisatie het toch aan om vast te stellen dat het aantal incidenten in datacenters de afgelopen jaren is afgenomen.

Nederlands consortium start onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

Nederlands consortium start onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatie Technologie met zo’n tien miljoen euro. UT-onderzoeker prof. dr. ir. Hans Hilgenkamp is hoofdaanvrager van het project met de naam NL-ECO. Met de financiering van NWO komt ook ongeveer 2,5 miljoen euro beschikbaar als cofi1

Nieuw consortium BatteryNL wil batterijen met grotere capaciteit ontwikkelen

Nieuw consortium BatteryNL wil batterijen met grotere capaciteit ontwikkelen

In januari is het consortium BatteryNL van start gegaan. Deelnemers zijn groot aantal partijen die op een of andere manier betrokken zijn bij het ontwikkelen van batterijen in Nederland. Het gaat om zowel kleine bedrijven, multinationals als kennisinstellingen. Een belangrijke doelstelling van BatteryNL is om binnen acht jaar de volgende generatie1