Klimaat neutraal datacenter zonder diesel noodstroom voor regio Frankfurt aangekondigd

datacenter

Ten westen van Frankfurt aan de Ingelheimer Aue komt een nieuw datacenter. Het terrein daarvoor is van de uitbater van energiecentrales. Deze locatie was bedoeld voor een grote kolencentrale. Protest van omwonenden en het uitblijven van vergunningen hebben de bouw daarvan onmogelijk gemaakt. Na +10 jaar braak gelegen te hebben is er een nieuwe bestemming voor gevonden: er komt een bijzonder groen datacenter.

De plek die eerst synoniem stond aan milieuvervuiling moet nu een voorbeeld worden voor klimaatvriendelijkheid. De eigenaar van het perceel is nog steeds dezelfde. Energiebedrijf KMW gaat zorgen dat het datacenter van groen stroom wordt voorzien. Het heeft eigen windmolens verderop in de regio en participeert in windmolenparken op de Noordzee.

Groene energie voor de daily business is inmiddels voor heel veel datacenters de norm. In Nederland is het ondertussen lastig een datacenter te vinden dat op de website zwijgt over de herkomst van de stroom. In Duitsland is dat nog iets anders. Zelfs de twee grote Amerikaanse spelers voor colocatie zijn met opzet niet te concreet over de energiemix voor alle locaties. Dat het nieuw te bouwen datacenter bij de Ingelheimer Aue 100% groene stroom noemt als USP is daarom begrijpelijk.

Maar er is nog iets dat deze locatie uniek maakt voor de datacenterhub Frankfurt. Het wordt namelijk het eerste datacenter dat afziet van diesel gestookte noodstroomgeneratoren. Expliciet genoemd in de persberichten staat dat juist die verantwoordelijk zijn voor de klimaatbelasting. Die vindt maandelijks plaats, omdat zo vaak de generatoren moeten worden getest.

KMW heeft pal naast voor gereserveerde terrein een gasgestookte centrale. Die minimale afstand en de mogelijkheid een 1:1 verbinding aan te leggen maakt het mogelijk diesel buiten de deur te houden. Het restproduct van gasstook is beduidend schoner dan van diesel. De warmte die het oplever wordt ook gebruikt voor het warmtenet van de gemeente.

A propos warmtenet. Het datacenter, dat 3 keer 6000 vierkante meter groot wordt, gaat de eigen restwarmte ook doorleveren aan de gemeente.

Lees ook
Re-Tek Ltd overgenomen door de Circular IT Group

Re-Tek Ltd overgenomen door de Circular IT Group

De Circular IT Group heeft Re-Tek Ltd overgenomen, een Britse leverancier van IT Asset Disposition (ITAD) services. De samenwerking tussen Circular IT Group en Re-Tek is niet nieuw. Volgens de partijen bestaat er al geruime tijd een succesvol partnerschap tussen de ITAD-dochteronderneming CTC van Circular IT Group en Re-Tek.

LCL behaalt als eerste Belgische datacenter medaille voor duurzaamheid van EcoVadis

LCL behaalt als eerste Belgische datacenter medaille voor duurzaamheid van EcoVadis

Het Belgische datacenterbedrijf LCL heeft een gouden medaille ontvangen van EcoVadis, een organisatie die de duurzaamheidsprestaties van bedrijven beoordeelt. LCL heeft deze erkenning verdiend door goede scores te behalen op vier duurzaamheidsthema's: milieu, ethiek, arbeid en mensenrechten, en duurzame inkoop.

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.