Klimaat neutraal datacenter zonder diesel noodstroom voor regio Frankfurt aangekondigd

datacenter

Ten westen van Frankfurt aan de Ingelheimer Aue komt een nieuw datacenter. Het terrein daarvoor is van de uitbater van energiecentrales. Deze locatie was bedoeld voor een grote kolencentrale. Protest van omwonenden en het uitblijven van vergunningen hebben de bouw daarvan onmogelijk gemaakt. Na +10 jaar braak gelegen te hebben is er een nieuwe bestemming voor gevonden: er komt een bijzonder groen datacenter.

De plek die eerst synoniem stond aan milieuvervuiling moet nu een voorbeeld worden voor klimaatvriendelijkheid. De eigenaar van het perceel is nog steeds dezelfde. Energiebedrijf KMW gaat zorgen dat het datacenter van groen stroom wordt voorzien. Het heeft eigen windmolens verderop in de regio en participeert in windmolenparken op de Noordzee.

Groene energie voor de daily business is inmiddels voor heel veel datacenters de norm. In Nederland is het ondertussen lastig een datacenter te vinden dat op de website zwijgt over de herkomst van de stroom. In Duitsland is dat nog iets anders. Zelfs de twee grote Amerikaanse spelers voor colocatie zijn met opzet niet te concreet over de energiemix voor alle locaties. Dat het nieuw te bouwen datacenter bij de Ingelheimer Aue 100% groene stroom noemt als USP is daarom begrijpelijk.

Maar er is nog iets dat deze locatie uniek maakt voor de datacenterhub Frankfurt. Het wordt namelijk het eerste datacenter dat afziet van diesel gestookte noodstroomgeneratoren. Expliciet genoemd in de persberichten staat dat juist die verantwoordelijk zijn voor de klimaatbelasting. Die vindt maandelijks plaats, omdat zo vaak de generatoren moeten worden getest.

KMW heeft pal naast voor gereserveerde terrein een gasgestookte centrale. Die minimale afstand en de mogelijkheid een 1:1 verbinding aan te leggen maakt het mogelijk diesel buiten de deur te houden. Het restproduct van gasstook is beduidend schoner dan van diesel. De warmte die het oplever wordt ook gebruikt voor het warmtenet van de gemeente.

A propos warmtenet. Het datacenter, dat 3 keer 6000 vierkante meter groot wordt, gaat de eigen restwarmte ook doorleveren aan de gemeente.

Lees ook
NLconnect heeft Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd

NLconnect heeft Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd

NLconnect heeft twee Product Category Rules (PCR’S) gepubliceerd, voor actieve en passieve glasvezelproducten. Beide documenten bevatten rekenregels waarmee fabrikanten op een gestandaardiseerde manier de milieubelasting van veelgebruikte producten in de glasvezel- en telecomindustrie in kaart kunnen brengen. De PCR’s vormen een essentiële bouwste1

Britse startup ontwikkelt processor met minimale energie- en koelingsbehoeften

Britse startup ontwikkelt processor met minimale energie- en koelingsbehoeften

Vaire Computing is een Britse startup die zich richt top een trend die ook wel 'reversible computing’ wordt genoemd. Dit concept kan leiden tot logische schakelingen (processoren en andere IC’s) die vrijwel geen energie verbruiken.

ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

ING: ‘Overheid laat kans liggen om restwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken'

Demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat heeft onlangs een rapport gedeeld met de Tweede Kamer over de staat van de Nederlandse digitale infrastructuur. Opmerkelijk is de afwezigheid van een cruciaal element in dit rapport, stelt Samantha Reilly, sector specialist TMT-ICT en duurzame energie bij ING Sector Banking:1