Kantelpunt lijkt bevestigd te worden

DDI-oktober

In oktober bevestigen de uitkomsten van de Dutch Datacenter Index het kantelpunt dat in september vorm kreeg. Er wordt nog vooruitgekeken naar een zeer positief vierde kwartaal, maar daarna lijkt de groei wat af te vlakken. Desalniettemin blijven we een sterke groei zien, vooral bij multi-tenant datacenters. 

In oktober zien we dat er vooral veel rust is geweest binnen single-tenant datacenters. Er is maar een beperkt aantal meer groeiers dan krimpers. Vooral multi-tenant datacenters bleken nog altijd vaak met groei te maken te hebben gehad. Vooral de hoeveelheid vermogen blijft sterk groeien, waardoor het vermogen per vierkante meter gemiddeld genomen alsmaar blijft toenemen. De groei in investeringen blijft echter wel wat achter daarbij.

Tabel: Dutch Datacenter Index, Oktober 2017

  Jul – Sep Okt – Dec Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 61 64 61
Vermogen 67 68 70
Investeringen 62 67 68
Totaal 64 67 67
       
Multi-tenant 76 81 80
Single tenant 52 53 55

Vooruitblik

Het verschil in de trend tussen multi-tenant en single tenant datacenters neemt ook in de komende maanden verder toe. Van de totale hoeveelheid in datacenters opgeslagen rekenkracht, bevindt zich een steeds groter deel in de multi-tenant wereld. Deels doordat organisaties met eigen datacenters vaker van colocatie gebruik maken, maar vooral door het toenemende gebruik van cloudoplossingen, waarbij de leveranciers weer vaak van colocatie gebruik maken.

Intussen zien we dat er een groot optimisme is voor het vierde kwartaal. De driemaandelijkse vooruitblik bereikt een nieuw hoogtepunt. Maar voor de middellange termijn zien we dat het optimisme langzaamaan wat getemperd wordt. De vraag ontstaat langzamerhand of de markt niet een beetje overoptimistisch is. En toch, hoe je het ook wendt of keert, de hoeveelheid activiteiten in Nederlandse datacenters blijft zelfs bij een beetje minder enthousiasme, in een behoorlijk hoog tempo doorgroeien.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Oktober 2015 - Oktober 2017

DDI-oktober2-615x461

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research