Kantelpunt in zicht?

DID sep

Ook september laat een sterke groei zien in de activiteiten in datacenters. We zien een zeer beperkte afvlakking door de vakantieperiode en hoge verwachtingen voor de komende 3 maanden. Maar we zien ook dat de lange termijn verwachtingen wat beginnen in te leveren. Het is nog te vroeg om te spreken van een kantelpunt, maar enige voorzichtigheid lijkt geboden. 

In september zien we toch nog dat de zomer tot een kleine adempauze heeft geleid voor datacenters. De groei doet even een stapje terug en komt drie punten lager uit dan we in augustus zagen. Dat wordt vooral veroorzaakt door single tenant datacenters, waar de groei aanzienlijk terug is gelopen. Multi-tenant datacenters worden juist nog altijd alsmaar positiever. Opvallend is dat de groei in investeringen wat achterblijft ten opzichte van de groei in het vermogen en vierkante meters.

Tabel: Dutch Datacenter Index, September 2017

 Jun – AugSep – NovPlus 12 maandenVierkante meters in gebruik626462Vermogen696771Investeringen616570Totaal646669    Multi-tenant758081Single tenant555358

Vooruitblik

Het verschil in de trend tussen multi-tenant en single tenant datacenters lijkt steeds groter te worden. Multi-tenant datacenters groeien hard door, terwijl afnemers hun capaciteit in hun eigen datacenters eerder laten stabiliseren of terugdringen. Langzaam gaat de DDI voor single tenant datacenters naar 50, het punt van stabiliteit. Hoewel we vaak een sterke groei zien in de single tenant datacenters bij hoog-digitale ondernemingen, wordt dit getemperd door het toenemend gebruik van externe capaciteit door minder-digitale ondernemingen. Wel moeten we ons de vraag gaan stellen of het optimisme van multi-tenant datacenters volledig gerechtvaardigd is. Er zijn zoveel bouwplannen, met name ook van nieuwe spelers voor de Nederlandse markt, dat we wel eens op een overschot aan zouden kunnen stevenen.

Figuur: Dutch Datacenter Index, September 2015 - September 2017

DDI september

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research