Interxion gaat restwarmte leveren aan Polderwarmte voor bedrijventerreinen in Schiphol-Rijk

Interxion-280-200

Interxion: A Digital Realty Company, aanbieder van cloud- en carrier-neutrale datacenterdiensten in Europa, en warmtebedrijf Polderwarmte, gaan samenwerken om restwarmte te leveren aan bedrijventerrein in Schiphol-Rijk. AMS5, een datacenter van Interxion, is gelegen in de zuidelijke punt van Schiphol-Rijk en zal de restwarmte uitkoppelen. Dit is in een intentieverklaring overeengekomen. Interxion is daarmee het eerste datacenterbedrijf in Nederland dat grootschalig restwarmte gaat leveren aan bedrijventerreinen in de Randstad.

De restwarmte komt vrij bij het koelen van de vele servers binnen een datacenter. Door een datacenter te koppelen aan een warmtenet, kan deze restwarmte gebruikt worden om andere faciliteiten of woningen te verwarmen. Het is om diverse redenen vaak lastig om restwarmte in te zetten, bijvoorbeeld omdat de afstand tussen de uitkoppeling en ontvanger niet te groot kan zijn. Omdat AMS5 direct naast RichPort en Starpark ligt en deze bedrijventerreinen graag willen verduurzamen, is het voor Interxion en Polderwarmte mogelijk om efficiënt de warmte voor hen te ontsluiten.

Besparen op gas

Naast het behalen van duurzaamheidsdoelen, zijn de oplopende gasprijzen een extra drijfveer voor bedrijven om het gasgebruik zoveel mogelijk omlaag te drukken. Interxion en Polderwarmte voorzien dat de restwarmtelevering aan de panden op RichPort en Starpark hier een enorme impact op kan hebben. Zij verwachten met de start van het project bedrijven te kunnen ondersteunen door 45.000 GJ aan warmte te leveren en zo 1,5 miljoen m3 gas te besparen. Vijf jaar na de start kan dit oplopen tot het leveren van 75.000 GJ aan restwarmte en een besparing van 2,5 miljoen m3 gas. Aangezien Interxion 100% groene stroom gebruikt, is er in het begin van het project een besparing van 2.500 ton CO2 per jaar. Binnen vijf jaar kan dit oplopen tot een besparing van 4.200 ton CO2 per jaar.

Het project is onderdeel van de strategie van Polderwarmte, met als stip op de horizon het opzetten van Energy Hub Schiphol-Rijk. Naast AMS5 van Interxion, wil Polderwarmte ook andere datacenters aansluiten op het warmtenet en zo verschillende panden op Schiphol-Rijk van warmte voorzien.

Duurzaamheidsslag

“Onze inspanningen zijn continue gericht op het bouwen van groene, energie-efficiënte datacenters en bestaande datacenters te verduurzamen”, zegt Michel van den Assem, Managing Director bij Interxion: A Digital Realty Company. “Wij verheugen ons enorm om de samenwerking aan te gaan met een bedrijf als Polderwarmte en zo andere bedrijven te ondersteunen in het verduurzamen van hun panden. Met AMS5 bijten we het spits af, maar andere datacenters van Interxion zijn reeds voorbereid op een eventuele aansluiting op een warmtenet.”

“Door volledige transparantie en elkaar te vertrouwen, zijn we uitgekomen op een samenwerkingsverband dat goed werkt voor alle betrokkenen”, vertelt Valentijn Kleijnen, CEO van Polderwarmte. “Zowel vanuit Interxion als vanuit Polderwarmte doen we een investering om deze duurzaamheidsslag te slaan. Dit project draagt bij aan de versnelling van de energietransitie en heeft alle elementen in zich om een vliegwieleffect te hebben. Hierdoor kunnen wij sneller een concrete bijdrage leveren aan het terugdringen van het gebruik van fossiele energie.”

Lees ook
Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

ABN Amro: generatieve AI kan helpen bij verduurzamen

ABN Amro: generatieve AI kan helpen bij verduurzamen

Generatieve AI, een technologie die met behulp van machine learning algoritmes nieuwe content kan creëren, speelt een steeds grotere rol in de transitie naar duurzaamheid. Dit komt naar voren in een recent rapport van ABN AMRO, waarin de veelzijdige toepassingen en de impact van deze technologie op het gebied van duurzaamheid worden belicht.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1