Internetknooppunt AMS-IX breidt uit naar Metropoolregio Rotterdam Den Haag

AMS-IX

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld, breidt uit naar de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Tot nu toe is AMS-IX in Nederland enkel gevestigd in datacenters in en rond Amsterdam. Maar vanaf oktober hebben bedrijven ook via datacenters van Smartdc in Rotterdam en van Greenhouse Datacenters in Naaldwijk de snelst mogelijke toegang tot internationale datanetwerken. De uitbreiding is volgens de Metropoolregio Rotterdam Den Haag een grote stimulans voor de vestiging van tech- en enterprisebedrijven in de regio en maakt verdere groei mogelijk voor AMS-IX.

Het wereldwijde internet bestaat uit meer dan 50.000 IP-netwerken die allemaal onderling verbonden zijn. AMS-IX regelt als een van de grootste internet exchanges ter wereld, met momenteel meer dan 10Tbit/s aan internetverkeer, het verkeer tussen deze netwerken en faciliteert aangesloten partijen bij het uitwisselen van hun dataverkeer, ook wel ‘peering’ genoemd.

De komst van AMS-IX naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag maakt het voor de regio nu zeer aantrekkelijk voor tech- en enterprisebedrijven om zich juist hier te gaan vestigen. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen als het live streamen via het internet van (grote internationale) events, het (internationaal) aanbieden van bedrijfssoftware, online gaming, of bijvoorbeeld videobellen. Of gewoon het efficiënt inrichten van omvangrijke bedrijfsnetwerken. Via AMS-IX hebben bedrijven directe verbindingen met een veelvoud aan netwerken regionaal en wereldwijd en kunnen zij daardoor een hoge kwaliteit en efficiëntie van digitale diensten garanderen.

Bekende bedrijven die in Amsterdam hun datanetwerken aan AMS-IX hebben gekoppeld, zijn bijvoorbeeld Booking.com, Bol.com, Decathlon, ebay, NS, Vodafone, T-Mobile, Tele2, Deutsche Telekom, Worldstream, Leaseweb, GoDaddy, i3D.net, en nog veel meer. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag verwacht dat de vestiging van AMS-IX in de datacenters van Smartdc en Greenhouse Datacenters een grote aantrekkingskracht heeft op bedrijven om zich juist in de regio Zuid-Holland te vestigen.

Zuid-Holland aantrekkelijk digitaal ecosysteem

“De komst van AMS-IX is van groot belang voor de groei van de economie in onze regio,” zegt Saskia Bruines, wethouder Economie in Den Haag en portefeuillehouder voor Digitale connectiviteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. “De metropoolregio Rotterdam Den Haag is een aantrekkelijke vestigingsplaats voor techbedrijven en heeft de ambitie om in de toekomst nog veel meer hoogwaardige bedrijven te huisvesten.”

Nieuwe vestigingen nodig voor snelle groei

AMS-IX gaat nog deze zomer beginnen met het bouwen van de zogenaamde ‘Points of Presence’ (PoP)in Zuid-Holland. “Deze moeten in het najaar gereed zijn,” vertelt AMS-IX directeur Peter van Burgel. “Deze nieuwe locaties zijn van groot belang voor onze ambities. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag  heeft de potentie om uit te groeien tot een belangrijke techhub en het is dus belangrijk voor ons om hier aanwezig te zijn. Diverse grote technologiepartijen hebben zich de afgelopen jaren al in deze regio gevestigd en er zijn geen beperkingen om snelle groei te faciliteren.”

Het internetknooppunt van AMS-IX is momenteel gevestigd in veertien datacenters in en rondom Amsterdam die door glasvezelkabels met elkaar verbonden zijn. De datacenters in Zuid-Holland worden de vijftiende en zestiende fysieke vestigingslocaties van het knooppunt.

Smartdc en Greenhouse Datacenters

“Smartdc schenkt veel aandacht aan het optimaliseren van het carrier-ecosysteem, en biedt daarmee een uitzonderlijke mix van in-house Tier-1-carriers en connectiviteitsproviders aan” vertelt Smartdc-directeur Richard Boogaard. “Met de uitbreiding van een PoP van AMS-IX kan Smartdc een unieke mix aanbieden op het gebied van connectiviteit. Op Smartdc kunnen klanten direct lokale en internationale verbindingen ophalen en koppelen."

“Greenhouse Datacenters is in staat om voor het hybride IT-ecosysteem van klanten op kostenefficiënte wijze razendsnelle verbindingen met lage latency via telecom carriers, internet exchanges, cloud providers en andere connectiviteitsaanbieders te realiseren,” zegt Guido Sip, Chief Commercial Officer van Greenhouse Datacenters. “Dankzij de vestiging van deze AMS-IX PoP in onze datacenters en de directe aansluiting op de AMS-IX, krijgen onze colocatieklanten nu een significante uitbreiding aan opties om de netwerkkosten en schaalbaarheid voor hun hybride IT-omgevingen regionaal en internationaal nog verder te optimaliseren.”

Lees ook
NL-ix zet Nokia IP-routing in om te transformeren in gedistribueerd zakelijk internetknooppunt voor heel Europa

NL-ix zet Nokia IP-routing in om te transformeren in gedistribueerd zakelijk internetknooppunt voor heel Europa

NL-ix,Europa's grootste gedistribueerde Internet Exchange provider (IXP), zet Nokia 7750 Service Routers (SR) met snelheden tot 800GE interfaces in voor de meer dan 100 datacenters op het continent.

Nieuwe ITU-normen voor optisch transport tot 800 gigabit per seconde

Nieuwe ITU-normen voor optisch transport tot 800 gigabit per seconde

De nieuwe normen van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU) voor het Flexibele Optische Transportnetwerk (FlexO) voorzien in gegevensoverdracht met snelheden van 400 tot 800 gigabit per seconde (Gbit/s). De nieuwe normen bevatten ook functies voor regeneratie om het bereik van FlexO uit te breiden en een nieuwe klasse van Ethernet-geoptimal1

ITU’s World Radiocommunication Conference maakt afspraken over breedbandconnectiviteit en 6G

ITU’s World Radiocommunication Conference maakt afspraken over breedbandconnectiviteit en 6G

De World Radiocommunication Conference 2023 (WRC-23) heeft onlangs haar deuren gesloten met een belangrijke overeenkomst tussen de lidstaten van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU). De bijgewerkte verdragen voorzien onder andere in de toewijzing van nieuw spectrum voor breedbandconnectiviteit, cruciaal voor datacenters en edge-faciliteit1