Internationale steun voor versterking onderzeese telecommunicatiekabels

thomas-vimare-IZ01rjX0XQA-unsplash-zeekabel

Overheden, bedrijfsleiders en internationale organisaties hebben hun steun uitgesproken voor het versterken van het wereldwijde netwerk van onderzeese telecommunicatiekabels tijdens de International Submarine Cable Resilience Summit in Abuja, Nigeria.

 

De slotverklaring van de top, voorbereid door het International Advisory Body on Submarine Cable Resilience, omvat een toezegging om internationale inspanningen te leveren voor het versterken van de veerkracht van onderzeese telecommunicatiekabels. Deze inspanningen richten zich op acties variërend van verhoogde samenwerking tot technische vooruitgang.

Meer dan 99 procent van het internationale dataverkeer maakt gebruik van een netwerk van ongeveer 500 onderzeese telecommunicatiekabels die zich over meer dan 1,7 miljoen kilometer wereldwijd uitstrekken. Met een gemiddelde van 150 tot 200 storingen per jaar, hebben onderbrekingen in de communicatie invloed op economieën, toegang tot informatie en openbare diensten, evenals het dagelijkse leven van miljarden mensen.

"Onderzeese telecommunicatiekabels vormen de fundamentele ruggengraat van onze onderling verbonden wereld. Hele economieën voelen de impact van onderbrekingen in de dienstverlening”, aldus ITU-secretaris-generaal Doreen Bogdan-Martin in een verklaring. "Deze top mobiliseert wereldwijde inspanningen om de veerkracht van deze cruciale telecommunicatie-infrastructuur te waarborgen."

Het twee dagen durende evenement werd georganiseerd door het Ministerie van Communicatie, Innovatie en Digitale Economie van Nigeria, in samenwerking met de International Telecommunication Union (ITU) en het International Cable Protection Committee (ICPC).

De eindverklaring van de top benadrukt wereldwijde samenwerking op sleutelgebieden, waaronder:

-    Versterking van kabelbescherming door risicomitigatie

-    Bevordering van diverse routes en landingsplaatsen om de veerkracht en continuïteit te verbeteren

-    Het vergemakkelijken van tijdig inzetten en repareren

 

De verklaring erkent ook dat het bevorderen van duurzame benaderingen, het stimuleren van technologische innovatie en het vergemakkelijken van capaciteitsopbouw essentieel zijn voor het aanpakken van wereldwijde uitdagingen en het bevorderen van inclusieve ontwikkeling, met een sterke nadruk op het voorbereiden op zowel huidige als toekomstige connectiviteitsbehoeften.

De top vormde de eerste fysieke bijeenkomst van het International Advisory Body on Submarine Cable Resilience, opgericht door de ITU in samenwerking met de ICPC eind 2024. Het Advisory Body streeft ernaar de operationele veerkracht van onderzeese kabels te versterken, ter ondersteuning van betrouwbare connectiviteit voor iedereen.

"Deze top bracht de wereldwijde onderzeese kabelindustrie en overheden samen om zich te richten op de voortdurende bescherming en veerkracht van deze kritische infrastructuur”, aldus ICPC-voorzitter Graham Evans. "Deze samenwerking biedt een cruciale kans om samen te werken aan praktische stappen om beste praktijken te bevorderen om de veerkracht van onderzeese kabels wereldwijd te verbeteren."

Besluiten van het Advisory Body tijdens de top omvatten de vorming van werkgroepen die zich richten op risico-identificatie, -monitoring en -mitigatie, evenals connectiviteit en geografische diversiteit van landingspunten en routes, en het tijdig inzetten en repareren van kabels.

 

Photo by Thomas Vimare on Unsplash

Meer over
Lees ook
Ook Nederland doet mee aan Europees akkoord voor pan-arctische internetbekabeling

Ook Nederland doet mee aan Europees akkoord voor pan-arctische internetbekabeling

Onlangs hebben Cinia Oy, NORDUnet A/S, Tusass A/S, de Nederlandse Subzeekabel Coalitie, GlobalConnect AB en Tampnet AS een Europees Memorandum of Understanding   (MoU) ondertekend. De partijen erkennen gezamenlijk het strategisch belang van de oprichting van een Pan-Arctisch Kabelsysteem (PACS)

NAVO ondersteunt initiatief om Internet te redden door omleiding naar satellieten bij aanvallen op onderzeese kabels

NAVO ondersteunt initiatief om Internet te redden door omleiding naar satellieten bij aanvallen op onderzeese kabels

De NAVO geeft besloten financiering beschikbaar te stellen voor een project dat gericht is op het waarborgen van internetverbindingen, zelfs in geval van aanvallen op onderzeese kabels. Dit initiatief is goed nieuws voor datacenters in Nederland, waar veel internationaal dataverkeer wordt afgehandeld.

Nieuwe onderzeese telecomkabel doet ook Nederland aan

Nieuwe onderzeese telecomkabel doet ook Nederland aan

Op de eerste dag van de Submarine Networks EMEA Conference in Londen heeft IOEMA Fibre een belangrijke aankondiging gedaan over de uitbreiding van digitale connectiviteit in Noord-Europa.