Innovatie zorgt voor snelle connectiviteit in Wallonië
Uitrol Digitale Infrastructuur door Unifiber: drie jaar en één miljoen kilometer glasvezel
Het Belgische Unifiber is gespecialiseerd in het ontwikkelen en levering van glasvezelnetwerken. In samenwerking met lokale overheden en partners werkt Unifiber aan de verbetering van glasvezeltoegang, met name in gebieden met beperkte digitale connectiviteit. Onlangs vierde Unifiber haar derde verjaardag en de mijlpaal van één miljoen uitgerolde glasvezelkilometers.
Het doel is om binnen nog eens drie jaar ongeveer 450.000 huishoudens toegang te bieden tot snel en betrouwbaar glasvezel. Unifiber is begonnen met werkzaamheden in 35 uitrolgebieden, heeft 125 Points of Presence (PoP's) geïnstalleerd en legt glasvezel naar 335.000 huishoudens, waarvan er dit jaar 100.000 moeten worden aangesloten. De eerste 10.000 huishoudens zijn al aangesloten en geactiveerd.
Dit project draait niet uitsluitend om infrastructuur en cijfers; het gaat om het creëren van kansen, het bevorderen van groei en het bouwen aan een toekomst waarin niemand wordt achtergelaten. Het doel is om Wallonië te transformeren tot een knooppunt van connectiviteit en innovatie, en sociaaleconomische ontwikkeling en inclusie te stimuleren.
Bij de uitrol van glasvezelnetwerken in landelijke gebieden van Wallonië zijn er verschillende uitdagingen. De lage bevolkingsdichtheid maakt de kosten per aangesloten huishouden aanzienlijk hoger dan in stedelijke gebieden. Het verkrijgen van de nodige vergunningen en toegang tot privégrond kost tijd. Bovendien vereist de aanleg het graven van lange afstanden door heuvelachtige en beboste gebieden, en de installatie van extra infrastructuur zoals zendmasten en PoP's. Een PoP in een glasvezelnetwerk is een cruciaal knooppunt waar verbindingen worden gemaakt tussen het lokale netwerk en de bredere internetinfrastructuur. PoP's worden ook gebruikt om redundantie in het netwerk in te bouwen, wat zorgt voor extra betrouwbaarheid.
Turnkey PoP-Stations: snelle en efficiënte installatie
We zijn er bijzonder trots op dat er voor de 'High Density Prime Solution' van R&M (Reichle & De-Massari) is gekozen. Deze oplossing maakt gebruik van geavanceerde modulaire patchpanelen, trays en kabelmanagementsystemen, die het eenvoudiger maken om grote aantallen glasvezelverbindingen efficiënt te beheren. De hoge dichtheidsoplossing benut de beschikbare ruimte optimaal, wat vooral belangrijk is in stedelijke gebieden of bestaande infrastructuren waar ruimte beperkt is.
Dankzij de modulaire aard van de oplossing kan het netwerk eenvoudig worden uitgebreid zonder grote aanpassingen aan de infrastructuur - cruciaal is voor de snelle uitrol van glasvezel in het betreffende gebied. De gestandaardiseerde, voorgemonteerde componenten kunnen sneller worden geïnstalleerd, wat de snelheid van de glasvezeluitrol verhoogt.
De PoP-stations worden turnkey geleverd. Voorheen was de bouw van PoPs zeer tijdrovend: netwerkbeheerder moesten zelf alle specificaties, materiaallijsten, leveranciers en installatie coördineren. Dit omvatte het selecteren van behuizingen, leidingen, racks, patchpanelen, glasvezelkabels en het opzetten van connectiviteit. Dat vraagt om expertise met betrekking tot bouwkundige en klimatologische omstandigheden, evenals naleving van normen die in acht moesten worden genomen.
De 'High Density Prime Solution' wordt geleverd met alle benodigde componenten, zoals stroomvoorziening, ODF-sets, 19″ racks, ventilatie en verwarming. Met een extern thermisch isolatiesysteem (ETICS) kan warmte beter buiten worden gehouden, waardoor het vrije koelsysteem alleen de warmte hoeft af te voeren die door actieve apparatuur wordt gegenereerd. Dit bespaart energie en maakt de PoPs duurzamer.
Gestandaardiseerde PoP-stations zijn beschikbaar in drie maten (S300, M450, en M600), wat snelle plannings, goedkeuring, en configuratie mogelijk maakt. PoP-cellen worden met een dieplader naar de bouwplaats gebracht, waar ze met een kraan worden geplaatst en uitgelijnd, in minder dan 30 minuten. Een verdicht grindbed voldoet als fundering.
Na de succesvolle plaatsing van de PoP kunnen bouwbedrijven de inkomende leidingbundels en kabels vanuit de grond trekken en aansluiten, en netwerkpartners installeren hun actieve netwerktechnologie voor netwerkniveau 3 en regelen de overdracht tussen het langeafstandsnetwerk en het lokale netwerk. Zodra dit is voltooid, kan het PoP-station direct in gebruik worden genomen.
R&M is bijzonder trots op haar bijdrage aan de uitrol van glasvezel in België. We kunnen 'best practices' vertalen naar de unieke Belgische situatie en er zo mede voor zorgen dat het netwerk kostenefficiënt wordt aangelegd en, dankzij de hoge dichtheid, voorbereid is op toekomstige uitbreidingen.