Infrastructure-as-a-Service in Europa voor het eerst groter dan traditionele hosting

Steeds meer grote Europese bedrijven maken de overstap naar de cloud. De vraag naar cloud-diensten zoals IaaS en SaaS die jaar voor het eerste de vraag naar traditionele hostingdiensten zoals managed-, dedicated- en web hosting overstijgt.

Dit blijkt uit onderzoek van Interxion, een toonaangevende Europese leverancier op het gebied van cloud- en carrier-neutrale datacenterdiensten. Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 400 zakelijke en IT-beslissers in de cloud- en hostingmarkt. Waar vorig jaar 36% van de respondenten een sterk toenemende vraag naar IaaS constateerde, is dat dit jaar 43%. In lijn hiermee beschouwt nog maar 23% van de respondenten de vraag naar traditionele hostingdiensten als de belangrijkste voor hun bedrijf, fors minder dan de 56% dit in 2013 deze mening deelde.

Concurrentie op de cloudmarkt

De concurrentie tussen wereldwijde cloud-platforms en de regionale en lokale Europese dienstverleners neemt toe. Waar vorig jaar slechts 13% van de respondenten internationaal opererende cloud-dienstverleners als hun belangrijkste concurrent beschouwde, is dat dit jaar bijna verdriedubbeld tot 37 procent. Nu internationale dienstverleners steeds meer platformen in Europa gaan exploiteren, ontwikkelen lokale dienstverleners strategieën om zich van hen te kunnen onderscheiden. De focus op klantenservice wordt door de grote meerderheid van de respondenten (86%) beschouwd als de belangrijkste factor waarmee ze de concurrentie het hoofd kunnen bieden en het verschil kunnen maken.

“Als we de onderzoeksresultaten vergelijken met die van vorig jaar, dan is het duidelijk dat de markt sterk in beweging is. Als gevolg van het feit dat steeds meer bedrijven hun workloads naar de cloud overbrengen, verschuiven Europese dienstverleners hun aanbod van traditionele hosting naar cloud-diensten”, zegt Jelle Frank van der Zwet, Directeur Business Development & Marketing van Interxion voor het cloud-segment. “De concurrentie intensiveert nu zowel lokale aanbieders als wereldwijde aanbieders in dezelfde markt actief zijn. Om relevant te blijven, leggen lokale aanbieders de nadruk op klantenservice en diversificatie van hun portfolio in plaats van een directe concurrentiestrijd aan te gaan met de wereldwijde dienstverleners. Dit zal hen helpen om blijvend succes te kunnen boeken.”

Voorkeur voor eigen IT-infrastructuur

IT-dienstverleners blijven bij voorkeur voorkeur wel beschikken over eigen IT-infrastructuur. Ruim driekwart van de respondenten (76%) bezit en beheert eigen IT-infrastructuur en hardware als servers, routers en switches in een eigen of extern datacenter. 35% geeft aan een eigen datacenter als primaire omgeving te gebruiken. 38% maakt gebruik van een datacenter van een onafhankelijke datacenterleverancier. De resterende 27% zet cloud-infrastructuur in als het primaire platform.

Het deel van de omzet dat voortkomt uit cloud-diensten naar verwachting blijft groeien. 12% van de respondenten geeft aan dat vorig jaar 60% of meer van hun omzet voortkwam uit IaaS, terwijl twee keer zo veel respondenten dit percentage noemen als het gaat om hun verwachting voor 2016.

Lees ook
LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL Data Centers, exploitant van vijf datacenters in België, heeft een nieuwe 13,5 MVA noodstroomoplossing in gebruik genomen in haar LCL Brussels-West datacenter in Aalst. Deze installatie werkt exclusief op 100 procent ‘hydrotreated vegetable oil’ (HVO) brandstof. Daarmee is deze faciliteit het eerste datacenter in België dat biobrandstoffen geb1

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

In het recente artikel over het aantal datacenters is verwezen naar een bijeenkomst van de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Over die bijeenkomst zijn vragen gesteld. Wat was precies de bedoeling en voor wie dit is georganiseerd.

Datacenters tellen is appels met peren vergelijken

Datacenters tellen is appels met peren vergelijken

Tijdens een recente MRA bijeenkomst werd aan de zaal gevraagd hoeveel datacenters er in Nederland zijn. Er waren vier antwoorden mogelijk. Elk van die antwoorden was het aantal datacenters dat door verschillende instanties en organisaties wordt gehanteerd. Deze vraag maakte op speelse wijze iets duidelijk. Niemand weet precies hoeveel datacenters1