Infrastructure-as-a-Service in Europa voor het eerst groter dan traditionele hosting

Steeds meer grote Europese bedrijven maken de overstap naar de cloud. De vraag naar cloud-diensten zoals IaaS en SaaS die jaar voor het eerste de vraag naar traditionele hostingdiensten zoals managed-, dedicated- en web hosting overstijgt.

Dit blijkt uit onderzoek van Interxion, een toonaangevende Europese leverancier op het gebied van cloud- en carrier-neutrale datacenterdiensten. Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 400 zakelijke en IT-beslissers in de cloud- en hostingmarkt. Waar vorig jaar 36% van de respondenten een sterk toenemende vraag naar IaaS constateerde, is dat dit jaar 43%. In lijn hiermee beschouwt nog maar 23% van de respondenten de vraag naar traditionele hostingdiensten als de belangrijkste voor hun bedrijf, fors minder dan de 56% dit in 2013 deze mening deelde.

Concurrentie op de cloudmarkt

De concurrentie tussen wereldwijde cloud-platforms en de regionale en lokale Europese dienstverleners neemt toe. Waar vorig jaar slechts 13% van de respondenten internationaal opererende cloud-dienstverleners als hun belangrijkste concurrent beschouwde, is dat dit jaar bijna verdriedubbeld tot 37 procent. Nu internationale dienstverleners steeds meer platformen in Europa gaan exploiteren, ontwikkelen lokale dienstverleners strategieën om zich van hen te kunnen onderscheiden. De focus op klantenservice wordt door de grote meerderheid van de respondenten (86%) beschouwd als de belangrijkste factor waarmee ze de concurrentie het hoofd kunnen bieden en het verschil kunnen maken.

“Als we de onderzoeksresultaten vergelijken met die van vorig jaar, dan is het duidelijk dat de markt sterk in beweging is. Als gevolg van het feit dat steeds meer bedrijven hun workloads naar de cloud overbrengen, verschuiven Europese dienstverleners hun aanbod van traditionele hosting naar cloud-diensten”, zegt Jelle Frank van der Zwet, Directeur Business Development & Marketing van Interxion voor het cloud-segment. “De concurrentie intensiveert nu zowel lokale aanbieders als wereldwijde aanbieders in dezelfde markt actief zijn. Om relevant te blijven, leggen lokale aanbieders de nadruk op klantenservice en diversificatie van hun portfolio in plaats van een directe concurrentiestrijd aan te gaan met de wereldwijde dienstverleners. Dit zal hen helpen om blijvend succes te kunnen boeken.”

Voorkeur voor eigen IT-infrastructuur

IT-dienstverleners blijven bij voorkeur voorkeur wel beschikken over eigen IT-infrastructuur. Ruim driekwart van de respondenten (76%) bezit en beheert eigen IT-infrastructuur en hardware als servers, routers en switches in een eigen of extern datacenter. 35% geeft aan een eigen datacenter als primaire omgeving te gebruiken. 38% maakt gebruik van een datacenter van een onafhankelijke datacenterleverancier. De resterende 27% zet cloud-infrastructuur in als het primaire platform.

Het deel van de omzet dat voortkomt uit cloud-diensten naar verwachting blijft groeien. 12% van de respondenten geeft aan dat vorig jaar 60% of meer van hun omzet voortkwam uit IaaS, terwijl twee keer zo veel respondenten dit percentage noemen als het gaat om hun verwachting voor 2016.

Lees ook
Tijdelijke bouwstop datacenters Amsterdam en Haarlemmermeer: wat is de weg vooruit?

Tijdelijke bouwstop datacenters Amsterdam en Haarlemmermeer: wat is de weg vooruit?

Naar aanleiding van de aangekondigde bouwstop in gemeente Amsterdam en gemeente Haarlemmermeer, laat de Dutch Data Center Association (DDA) weten uitgenodigd te zijn om namens de datacenter sector mee te denken over de uitwerking van het nieuwe vestigingsbeleid. Dit kader is naar verwachting eind 2019 gedefinieerd. De tijdelijke bouwstop heeft overigens...

DDA pleit voor constructieve oplossing datacenterproblematiek in Amsterdam en Haarlemmermeer

DDA pleit voor constructieve oplossing datacenterproblematiek in Amsterdam en Haarlemmermeer

"Als brancheorganisatie van de Nederlandse datacenters zijn we (de DDA, - redactie) vandaag op de hoogte gebracht van een persbericht van de gemeente Amsterdam en de gemeente Haarlemmermeer omtrent de regie op de vestiging van datacenters in deze gemeentes. Hierbij willen we graag reageren op dit bericht." Hieronder de integrale reactie van DDA op het...

'Meer regie op vestiging van datacenters in Amsterdam en Haarlemmermeer'

'Meer regie op vestiging van datacenters in Amsterdam en Haarlemmermeer'

Er is meer regie nodig als het gaat om de komst van nieuwe datacebhters naar de regio Amsterdam. Dat stelt de gemeente Amsterdam in een vandaag gepubliceerd persbericht. Daarom wordt momenteel nieuw datacenterbeleid geformuleerd, dat nog dit jaar gepubliceerd zal worden. Tot die tijd geldt een tijdelijke stop op nieuwe datacenters. Het aantal en de...